IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разорена Венецуела плаща за лекарствата си с диаманти

Липсата на пари принуждава и обикновените граждани да търгуват със стоки, за да получат така необходимите им медикаменти

11:45 | 06.01.18 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимки: Ройтерс</p>

Снимки: Ройтерс

На фона на пустеещи болнични рафтове и правителство, което се чуди как да се справи с 5 млрд. долара просрочени дългове към фармацевтични компании, Венецуела наскоро предложи на някои от чуждестранните си доставчици алтернативно заплащане – в диаманти, злато и колтан – рядък метал, използван за направата на мобилни телефони и Playstation-и.

Предложението е объркало представителите на фармацевтичните компании, които нямат политика за приемането на скъпоценни камъни и метали като разплащателно средство. Това съобщават пред вестник Wall Street Journal хора, запознати със срещата от миналия месец, на която венецуелският министър на здравеопазването е направил предложението.

И макар да не става ясно дали компаниите са приели, самата оферта подчертава това как икономическият колапс на Венецуела принуждава администрацията на президента Николас Мадуро да импровизира заради острия недостиг на долари, пише още изданието.

Правителството няма средства дори да печата достатъчно от своята валута. Bolívar fuerte или буквално „силен боливар“ е създаден от кабинета през 2008 г., като се махат три нули от предишната валута. Само през 2017 г. обаче той загуби 97% от стойността си, а богатата на петрол страна изпадна в хиперинфлация.

„Парите са създадени, за да не се налага да правим размени“ за основни стоки, посочва венецуелският икономист Омар Замбрано. „Но ние толкова изпаднахме, че сега се връщаме назад във времето“, допълва той.

Използването на стоки като форма на плащане не е нещо ново за големите международни компании в минния или петролния бизнес, но е истинска рядкост в други сектори като фармацевтичния, смята базираният в Каракас икономическият консултант Орландо Очоа.

Като се имат предвид неясните финанси на страната, не е сигурно с колко точно Венецуела разполага под формата на благородни метали или скъпоценни камъни, пише още Wall Street Journal. Социалистическото правителство едностранно изтегли държавата от „Процеса Кимбърли“, който удостоверява произхода на диамантите по света, преди отново да се включи в него през 2016 г. В същото време голяма част от добива на диаманти и други ценни минерали е в ръцете на миньори в беззаконните, покрити с джунгли венецуелски щати Амасонас и Боливар.

Наскоро приближени на президента също започнаха да обсъждат варианта за разплащане с чуждестранни доставчици посредством подкрепена от петрол криптовалута, която Каракас заяви, че разработва.

Колкото до предложението на здравното министерство, според Очоа това е блъф. Изглежда така „сякаш искат да си покажат активите, за да създадат илюзията, че все още имат намерение да платят, макар да не могат“, смята той, цитиран от Wall Street Journal.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 8 rate down comment 3
bgMan
преди 6 години
Става дума за разорена Венецуела, чиито дългове са много повече от всичко реално дето го има, освен останалото неизкопано и недобито в територията й. Защо си мислиш, че има достатъчно диаманти за да плати за всички необходими лекарства? Просто се опитват да не изпаднат отново във фалит и някак си да намалят тежестта на огромните лихви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 1
redcretin
преди 6 години
Поемат щафетата от Куба, че ония сега ще се оправят - като почнаха да ходят пак там американците :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 10
Pyramid
преди 6 години
Дали процъфтяваща България има толкова диаманти, че поне лекарствата си да плати, както разорена Венецуела? Тях да ги разбере човек, разврстени от имане...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 0
red6
преди 6 години
Ленче, колтан-а е руда, не "рядък метал". Използва се за извличане на тантал и ниобий. Тия двете се използват за дисплей и полупроводници... Не само за телефони и плейстейшъни... Ако нещо ти звучи тъпо, чукни в гугъл и направи 5 мин проверка. Вместо да се излагаш и да цъкаш 5 мин повече в ФБ.И Венесуела е много назад по добив на тая руда, че да има някакво чаааааак такова значение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 9
tisia
преди 6 години
...***? ...ти пък какъв си ? ...под повечето от статиите тук , ежедневно виждаме твои коментари ....има снимка,.... не е сигурно как и къде е направена ....много сте съвременни вие със стоена, няма що!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 11
bgMan
преди 6 години
За какво натриване на нос въобще става въпрос след като очвидно сте хора чиито глави са ви дълбоко завряни в зад.иците?Сравни една българска аптека с тая венецуелската от снимката или с която и да е друга ако въобще искате да сте обективни. Но вас троловете не ви интересува истината, а само идеологическата борба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 8
tisia
преди 6 години
..3-ти и 4-ти , да не сте посмели втори път да натривате носа на третополовите стоен и меен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 15
pecan
преди 6 години
Да не се окаже че просперираща България е на нивото на разорена Венецуела
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 38 rate down comment 9
bvg
преди 6 години
Във разорената Венецуела, (срещу която работят 9/10 от света) не знам как е. Но в процъфтяваща България, ако си партиен член получаваш ВИП обслужване във правителствена болница, ако си нормален човек който си плаща данъците и осигуровките и се разболееш, първо ти взимат спестяванията, после си продаваш имотите и накрая се прави благотворителна кампания за спасяването ти в чужбина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 11
bgMan
преди 6 години
Що са им долари на тия комунисти бе??Нищо не им пречи да минат на рубли или юани както крещяха през изминалите няколко години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още