IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството на Тръмп развали партито с марихуана

Правосъдният министър Джеф Сешънс поема битка срещу набиращата сили легализация на тревата

20:26 | 05.01.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Клиенти се редят пред магазин за марихуана в Западен Холивуд, Калифорния. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Клиенти се редят пред магазин за марихуана в Западен Холивуд, Калифорния. Снимка: Ройтерс

Какво смята Джеф Сешънс за пафкането на трева, той даде ясно да се разбере още през 2015 г. „Добрите хора не пушат марихуана“, каза днешният министър на правосъдието на Доналд Тръмп по време на изслушване в Конгреса. Сега консервативният хардлайнер, който навремето нарече марихуаната „малко по-малко лоша от хероина“, поема битка срещу набиращата сили легализация на тревата.

В четвъртък Сешънс заповяда на американските прокурори в бъдеще да наложат федералната забрана върху наркотика. По този начин „Човекът на Закона“ на Тръмп къса с традициите, наложени от правителството на предшественика на Тръмп - Барак Обама, което даде на федералните щати свобода по отношение на регулирането на марихуаната. Става въпрос за "връщане към върховенството на закона", оправда директивата си Сешънс и посочи федерална забрана от 1970 г., която забранява отглеждането, притежаването и търговията с наркотика.

С тази акция правителството на Тръмп се намеси на пазара в момент, в който той отчита сериозен бум, след като в началото на седмицата Калифорния легализира марихуаната и стана най-големият щатски пазар, който напълно разрешава тревата. Тъй като благодарение на легализацията местните власти успяват да отчетат сериозни данъчни постъпления, а досега от Вашингтон нямаше сериозни упреци, цели 29 щата разрешиха ползването на марихуана изцяло или за медицински цели, пише в своя анализ DPA.

Продуктите с канабис отдавна са бизнес за милиарди долари в САЩ. Продажбата на класическата "трева" сега е само част от този бизнес. Под общия термин "Edibles" се предлагат различни артикули около наркотика - от електронни цигари с марихуана, напитки или бисквити до хапчета и мехлеми, успокоителни или средства за повишаване на апетита - на много места всичко това е съвсем законно.

Засега продажбите процъфтяват. Анализ на пазарната компания Arcview показва, че обемът на пазара в Северна Америка през 2017 г. е скочил с 33% на годишна база до близо 10 млрд. долара. Благодарение на отварянето на други големи пазари – освен Калифорния това направи и Канада, до 2021 г. се очаква увеличение до 24 млрд. долара. Очаква се легализираната търговия с канабис да даде работа на над 400 000 души до 2021 година само в САЩ, показва проучването. Ако се включват преките покупки от потребителите, които се предполага, че ще бъдат 20,8 милиарда долара през следващите три години, както и непреките приходи, които прекупвачите ще осигуряват на производителите и на различни подизпълнители по веригата, то сумата скача до 40 млрд. долара. Новата прогноза е скок от 150 процента спрямо приходите, отчетени през 2017 година (16 млрд. долара). Според Arcview този бизнес, който преживява истински бум, ще вкара в хазната 4 млрд. долара до три години. 

Може ли атаката на правителството на Тръмп да спре процъфтяващата индустрия? „Едно нещо е сигурно, няма да се отрази на продажбите на канабис или на темповете на растеж", казва главният изпълнителен директор на Arcview Трой Дейтън. „Независимо какво прави администрацията на Тръмп, щатите ще продължат да издават лицензи на чакащо компании, които се борят за тях". Потребителското търсене няма да отслабне, каквото и да прави правителството, казва той.

От юридическа гледна точка директивата на Сешънс е просто беззъба опорка за прокурорите, казва той. Независимо от това обаче актът му е горчива хапка, признава в крайна сметка Дейтън. Защото, дори и да се стигне до някакви допълнителни препятствия, статуквото не е идеално за младата индустрия.

В действителност тя винаги е таяла надеждата, че федералният закон срещу канабиса ще падне един ден, защото усложнява бизнеса в редица направления. Затова и банките, застрахователните компании и финансовите дружества досега заобикалят индустрията отдалече. За предприемачите е трудно да получат кредити, а често някои фирми, които декларират свързана с марихуана дейност, не успяват дори да си отворят банкова сметка.

Ето защо легалната търговия с марихуана в САЩ досега е почти изцяло кешов бизнес – почти всички сделки се извършват в брой. Това е голям недостатък, както показа и скорошният пожар в областта Емерълд Трайенджъл, при който изгоря не само голямо количество от тревната реколта, но и незастраховани суми пари в брой.

В много компании кешът се натрупва. Това затруднява ежедневните дейности и изисква скъпи услуги по осигуряване на сигурност, като трезори или инкасо превози. А ако забраната бъде отстранена, финансовият бизнес няма да има основание да се опасява при сделки с фирми от бранша от разследвания за пране на пари например. А самият бранш няма да има нужда да крои планове за собствени кредитни фирми или криптовалути. Но поне засега Сешънс разруши тези надежди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 2
Sakamano
преди 6 години
Прав си - стоката я има, търсенето го има, от забраната печелят само престъпниците.Също както у нас с цигарите - 3.50 акциз на кутия, после що има контрабанда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 1
mrynmryn
преди 6 години
В така наречената "Война срещу наркотиците" именно легализацията бе това, което най-много навреди на дилърите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още