IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow и Nasdaq отбелязаха най-добрия си старт на годината от 2006 г. насам

Всички основни индекси на Wall Street приключиха сесията на рекордно високи нива

23:18 | 05.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Щатските борси приключиха последния ден от седмица с повишения, отбелязвайки силен старт на новата година, след като Wall Street се отърси от по-слабите от очакванията данни за заетостта в САЩ, съобщава CNBC

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average се повиши с над 200 пункта.

Основният индекс S&P 500 записа увеличение от 0,7%, а технологичният сектор - от 1,2%.

Технологичният Nasdaq напредна с 0,8%, след като акциите на Alphabet и Amazon достигнаха рекордно високи нива. Книжата на компанията майка на Google Alphabet поскъпнаха с 1,3% до 1113,58 долара, а на технологичния гигант Amazon с 1,6% до 1229,14 долара.

Всички основни индекси приключиха на най-високите нива в историята си.

Dow и Nasdaq се радват на най-добрия си старт на годината от 2006 г. насам и отбелязаха най-големия си четиридневен ръст оттогава.

Акциите в САЩ като цяло стартират 2018 г. доста силно. Седмичният ръст на Dow е от 2,3%, на S&P - 2,6%, а на Nasdaq - от 3,4%.

Американската икономика е добавила 148 хил. работни места през декември, съобщи министерството на труда в петък. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха увеличение от 190 хил. работни места.

Да, цифрите са малко разочароващи, но не толкова много, че да променят политиката на Фед например“, коментира Ранди Фредерик, вицепрезидент на търговията и дериватите в Charles Schwab. “Декември и януари са и известни с това, че поемат в погрешна посока“.

Фючърсите върху индексите първоначално се понижиха след представянето на данните, но бързо се възстановиха. Фючърсите върху Dow за кратко се търгуваха със 100 пункта нагоре.

На пазара на облигации доходността се повиши, тъй като инвеститорите продължават да залагат, че икономиката се подобрява въпреки по-слабия доклад за работните места.

Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа достигна 2,473%, а по двегодишните държавни облигации 1,96%.

Стойността на долара се повиши в петък след кратък спад. Индексът на зелената валута, който измерва стойността му спрямо кошница от други валути, се повиши с 0,11% до 91,95 пункта.

Стойността на еврото спадна спрямо долара до 1,2041 долара, а йената достигна 113,16 йени за долара.

На пазара на суровини петролът поевтиня спрямо най-високите си нива от 2015 г., след като нарастващото производство в САЩ подкопа 10-процентовото рали от декември, зад което стоеше свиващото се предлагане и политическите напрежения в Иран.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI приключиха сесията в петък с понижение от 57 цента, или почти 1%, до 61,44 долара за барел спрямо 62,21 долара за барел вчера.

Фючърсите върху петрола сорт Брент също спаднаха с 45 цента до 67,62 долара за барел. В предишната сесия сортът поскъпна до 68,27 долара за барел.

В резултат на поскъпването на долара златото леко поевтиня по време на търговията. Фючърсите на ценния метал в крайна сметка завършиха почти без промяна до 1321,50 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още