IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И нека борсовото рали продължи

Анализаторите на Wall Street остават силни оптимисти за представянето на фондовите пазари през 2018 г.

17:20 | 06.01.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Всичко изглежда неизбежно в ретроспекция.

Защо американските акции да не се изстрелят нагоре и да достигнат най-високия седмичен ръст от една година, на фона на тази еуфория? Без намек за умора индексът S&P 500 приключи съкратената работна седмица на ниво от 2700 пункта, докато бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average скочи до над 25 000 пункта. Деветдесет и осем компании от Nasdaq 100 отчетоха повишения на акциите си през седмицата, показва анализ на Bloomberg.

Това се случи на фона на прогнози на анализаторите на Wall Street за печалби. Толкова бързо, че мярката, проследяваща честотата на ревизираните очаквания за ръстове на финансовите резултати,  достигна най-високото си ниво от 2011 г. насам. Резултатът – най-добрият старт на година за S&P 500 от 1999 г. насам.

„Това не означава, че отсега натам индексът само ще расте, но икономическите основи са достатъчно силни, за да подкрепят акциите", казва Фил Орландо, главен стратег в Federated Investors. „Нарастването на корпоративните печалби е стабилно през последните девет месеца, очакваме нов двуцифрен ръст през четвъртото тримесечие. Купонът ще продължи“. 

Но предсказването на тази силна седмица може би е по-лесно, отколкото изглежда на пръв поглед. Между последната седмица от декември и първата седмица на януари S&P 500 променяше движението си всяка година от 2011 г. насам. Възможното обяснение е краят на правителствените програми към 31 декември.

Шаблонът проработи и през тази седмица, като S&P 500 скочи с 2,6% след спад от 0,4 пункта през последните четири дни на 2017 г. Индексът скочи във всяка от четирите сесии, старт, който е бил налице едва два пъти от 1990 г. насам. И двата пъти -  през 2006 г. и през 2010 г.  индексът е отчел ръст от поне 12% за годината.

Компаниите по коледните намаления и разпродажби се отразиха добре на S&P 500, който бе подкрепен и от редица анализатори на Wall Street, увеличаващи прогнозите си за приходите и печалбите и за ръста към края на годината. Кейт Паркър на UBS е един от тях, като повиши прогнозата си за края на годината за S&P до 3 150 пункта, а печалбата за акция от индекса до 157 долара от 141 долара на фона на оптимизма, че съкращаването на данъците и обратното изкупуване на акции ще подкрепят ралито. Средната оценка за S&P за края на годината на 17-те стратези, проследени от Bloomberg, е за достигане на ниво от 2 886 пункта, което е ръст от около 5%.

Компаниите в S&P 500 ще спечелят по 148,3 долара на акция през 2018 г., в сравнение със 128,6 долара на акция през 2017 г., показва средната оценка на анализатори на Wall Street, анкетирани от Bloomberg. Предполагаемият растеж от 15% се сравнява с прогноза за ръст от 14% по това време на миналата година и би представлявал най-бързото увеличение от 2010 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
julian12
преди 6 години
Прогнозите са към края на 2018. А вие какво мислите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
Todor Sabev
преди 6 години
Всеки цикъл приключва с еуфория, характерна за върха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Lucifer
преди 6 години
Все някой ден тия циркаджийски фокуси тип абра-кадабра с фиатните $ ще свършат! И тогава идва ден 1-ви.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Grosss
преди 6 години
Нищо чудно няма,ефекта на поевтиняващият долар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
FNM
преди 6 години
Уаоо, перпетум мобиле може би?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още