IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутните резерви на Китай нарастват до най-високо ниво от повече от година

Строгите регулации и силният юан продължават да обезкуражават изтичането на капитали

10:51 | 07.01.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Чуждестранните валутни резерви на Китай нарастват до най-високо ниво от повече от една година през декември значително над прогнозите на икономистите, тъй като строгите регулации и силният юан продължават да обезкуражават изтичането на капитали, сочат данните на централната банка, цитирани от Ройтерс.

Резервите нарастват с 20,2 млрд. долара пред декември до 3,14 трлн. долара – най-високо ниво от септември 2016 г. Увеличението пък е най-голямото за един месец от юли насам.

За сравнение, през ноември ръстът на чуждестранните валутни резерви на Китай достига 10 млрд. долара, припомня информационната агенция.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха резервите да се увеличат с 6 млрд. долара до 3,125 трлн. долара.

Отливът на капитали от Китай се считаше за основен риск пред страната. Комбинация от по-строг контрол на капиталите обаче и спада на долара на валутните пазари подкрепи юана и съответно обрат в тенденцията на свиване на китайските валутни резерви.

Юанът поскъпва с около 6,8% спрямо долара през 2017 г. и се възстановява от загубата от 6,5% през 2016 г., с което прекъсва тригодишната серия на спадове, посочва Ройтерс.

За цялата 2017 г. китайските чуждестранни валутни резерви нарастват със 129,5 млрд. долара от 3,011 трлн. долара в края на 2016 г. Това е първият им годишен ръст от 2014 г. насам.

Регулаторът на валутния пазар в Китай посочва в изявление, че ще запази валутните резерви на страната и международния платежен баланс "балансирани и стабилни" през 2018 г.

Чуждестранните резерви на страната се свиха с близо 1 трлн. долара от рекордната стойност от 3,99 трлн. долара през юни 2014 г. до 2,998 трлн. долара през януари 2017 г. заради стремежа на Пекин да подкрепи юана и да намали и потенциално дестабилизиращите изходящи потоци на капитали. Оттогава резервите се повишават със 142 млрд. долара, посочва още Ройтерс.

Въпреки подобрената картина на капиталовите потоци, държавната администрация продължава да ограничава движението на средства извън страната. Някои глобални придобивания на китайски компании също бяха спрени от властите, които се опасяват, че сделките прикриват движението на капитали.

Данните на централната банка в Китай показват още, че стойността на златните резерви нараства до 76,47 млрд. долара към края на декември от 75,833 млрд. долара в края на ноември.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 10
Иван Митев
преди 6 години
При всякакви валутни резерви, заради запазването на липсата на защита срещу вредното влияние от юана в Китай щетите се уголемяват и там предстои стопански колапс.Централните банка на Китай не може да спаси от актуалните щети, защото няма необходимите права.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още