IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Криптовалутите не са универсално разменно средство

Биткойнът може да се използва за инвестиция с риска да се загуби, посочи IT специалистът Александър Алтънбашев

12:39 | 08.01.18 г. 1
Експерт: Криптовалутите не са универсално разменно средство

Криптовалутите се водят виртуални пари. Идеята е да има начин хората да трансферират по-лесно някаква стойност, като се избегнат таксите, но посредничеството не може да се избегне изцяло, защото за да се обърнат в долари или левове, криптовалутите отново имат нужда от банка. Това обясни IT специалистът Александър Алтънбашев в предаването Boom & Bust на Bloomberg TV Bulgaria.

“Криптовалутите не отговарят на дефиницията за пари, не са универсално разменно средство, защото нито една от тях не е навлязла практически в бита на хората", посочи експертът, който организира шестседмичен практически курс с пълно ръководство за търговия с криптовалути.

Алтънбашев е на мнение, че криптовалутите могат да се използват като интересна инвестиция, но смята, че "човек трябва да вкарва пари, които може да рискува да загуби”.

Той е убеден, че това е най-добрият вариант при сегашната ситуация, защото цените и волатилността са доста високи.

“Шансът да изгубите парите си е много висок", предупреди той и напомни, че биткойнът сам по себе си е спекулация, но обясни, че той има една хубава технология зад себе си – блокчейн, която е за дистрибутиране на данни.

Алтънбашев напомни, че всяка трансакция се записва, всеки от потребителите има копие, което трудно се манипулира.

“Блокчейн е много хубаво нещо като технология, но самият биткойн не е нещо физическо и не ви носи нищо, освен чистата спекулация с него. Вие днес го купувате на една цена, надявате се утре да стане двойно, тройно или петорно. Чисто практически или като технология биткойнът далеч не е най-доброто, което е на пазара”, коментира IT специалистът.

IT специалистът разкри, че търгува с криптовалути от 2012 година.

“Търсех допълнителен доход и случайно попаднах на статия за виртуалните валути. Биткойнът вече се търгуваше и имаше някаква стойност, която беше стотинки. Първоначално сглобих някаква машина за копаене и започнах да добивам лайткойн, защото беше доста по-лесно спрямо биткойна. Лайткойнът струваше под 1 долар, а биткойнът около 5 долара. От 17 години се занимавам с IT и в началото криптовалутите бяха мое хоби, а след това се превърнаха в моя основна професия", каза Алтънбашев.

С какво е интересна криптовалутата рипъл? Къде се купуват криптовалути? Кои са борсите, на които се търгува, и каква е спецификата на всяка от тях? Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
doc
преди 6 години
NE MOJE ot 5godini da si v sveta na bitcoin i da niamash poniatie kakvo e bitcoin!Na vsichkoto otgore da se vodish EKSPERT po temata!A varha na naglostta e che shte UCHISH i drugi hora na tova!6 SEDMICI???pri polojenie che za 20minuti nishto interesno i viarno ne kaza???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още