IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой може да изпревари биткойна по пазарна капитализация?

При поскъпване от 164,5% рипълът ще заеме първото място по пазарна капитализация сред криптовалутите

18:05 | 08.01.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Размерът на пазарната капитализация е изключително важен показател за пазара на криптовалути, като тя показва стойността на цялата валута в обръщение, пише CNBC.

Със спокойното начало на годината за най-голямата цифрова валута по пазарна капитализация - биткойн, много инвеститори търсят алтернативи. Етерът и рипълът например започват силно годината. И вече има залагания коя от двете цифрови валути ще изпревари биткойна, тъй като в зависимост от промяната им в цената, ту едната, ту другата заема в момента второто място. 

Но цената на рипъла така или иначе няма нужда да се покачва твърде много, за да стане най-голямата криптовалута по пазарна капитализация, тъй като има повече "монети" в обращение спрямо останалите криптовалути.

В момента в обращение са 38 739 144 847 рипъл "монети". При цена от 2,57 долара за брой в понеделник пазарната капитализация на рипъл достига 99,54 милиарда долара, според CoinMarketCap.com. Пазарната оценка на биткойна пък възлиза на 259,6 милиарда долара.

За да изпревари биткойна цената на рипъла трябва да достигне 6,80 долара за брой. За да бъде достигната тази цел е необходим ръст от 164,5%, което е доста малко спрямо повишението в цената от 36 000% през изминалата година.

При етер в обращения са 96 846 982 "монети" при текуща цена от 1 162 долара според CoinMarketCap. Така пазарната капитализация се изчислява на 112 милиарда долара. Етерът ще трябва да поскъпне до около 2 700 долара за брой, за да изпревари пазарната оценка на биткойна. Това ще изисква повишение от 132%, което е по-малко от ръста необходим на рипъла.

И двете криптовалути обаче се възползват от по-големия им брой в обращение. Това означава, че цената за брой може да бъде по-ниска, за да постигне по-висока пазарна капитализация от биткойна. Биткойнът е ограничен до 21 милиона броя, като от тях в обращение в момента са 16 789 425.

Разбира се, ако биткойнът продължи да поскъпва през тази година, това ще направи трудно изпреварването му от другите криптовалути, претенденти за първото място по пазарна оценка.
 

Още за криптовалутите четете тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 6 години
ок, ще преведа, че мъ не разбра. питам го каква е разликата между напечатана предварително и сега печатащи се ? ... иначе мерси че ме светна, знам как работят и двете пирамиди :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
doc
преди 6 години
kakva e razlikata li...che to niama nishto obshtoripple e edna prosta kompania,bazirana na 'prochutata' blockchain tehnologia,darjashta 50% ot akciite,pod palnia kontrol na svoia shef i shepa banki,koito mogat da manipulirat cenata i broikata na akciite kakto si poiskat...nishto obshto s decentraliziranata,tehnologichna,svetovna revoliucia,narechena bitcoin
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 6 години
Защо? :) .. ква е разликата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Императорът
преди 6 години
При рипълчето има непочтенство: "монетите" са "напечатани" предварително - това не е честно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още