IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скопие: Въпросът с името може да бъде решен до юли

Според македонския премиер Зоран Заев през първата половина на годината може да бъде намерено решение на въпроса

16:20 | 08.01.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Македония и Гърция имат реален шанс да решат до началото на юли продължаващия между тях вече четвърт век спор за името на Македония. Това заяви македонският премиер Зоран Заев в интервю за гръцката Alpha TV.

„Вярвам, че е възможно да намерим решение до края на първата половина на 2018 г.“, каза той, цитиран от турския вестник Hurriyet Daily News.

В своето интервю премиерът отново потвърди ангажимента на страната спрямо евроатлантическото членство, посочвайки, че то е част от нейната стратегическа ориентация.

Конфликтът между двете държави датира от обявяването на независимостта на Македония през 1991 г. и е основна причина за противоречивите отношения между двете съседни страни. Атина е против Скопие да използва името Македония, което също така е и наименование на гръцки регион.

Дошлият миналата година на власт Заев се ангажира по време на мандата си да постигне напредък по въпроса, за да може да ускори процеса по влизане на страната си в Европейския съюз и НАТО. По време на посещение в Скопие миналата година гръцкият министър на външните работи Никос Кодзияс заяви, че Атина ще подкрепи членството на Македония в двете организации веднага щом бъде решен въпросът с името.

В интервю от миналата седмица гръцкият министър-председател Алексис Ципрас също заяви, че е дошло времето да бъдат взети решения, които да „оправдаят ролята на Гърция като движеща сила на Балканите“.

Очаква се по-късно този месец да започне нов кръг от преговори между двете държави относно името, който ще се проведе в Ню Йорк.

В момента Гърция и Европейският съюз признават Македония под името й Бивша югославска република Македония (БЮРМ), с което тя членува и в ООН.

В Гърция съществува опозиция срещу каквото и да е било решение на въпроса с името, което включва думата Македония, като този въпрос не е изключено да доведе до разделение в Гръцкия парламент, който ще трябва да ратифицира всяко едно евентуално уреждане на спора.

Друга евентуална пречка е и обещанието на Заев да включи опозицията в страната в процеса на взимане на решение, както и поставянето му на референдум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 6 години
Ми решението е елементарно. Прекръствате се на България и сте готови.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още