IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общински съветници ще обсъдят идеята за зелен билет в София

Мярката ще се прилага в дните с мръсен въздух

12:40 | 09.01.18 г. 1
<p>
	В дните с мъгла въздухът в София задържа наднормени количества замърсители. <em>Снимка: БТА</em></p>

В дните с мъгла въздухът в София задържа наднормени количества замърсители. Снимка: БТА

Очаква се следващия вторник комисията по екология на Столичния общински съвет (СОС) да разгледа мерките, предложени от общината, за справяне с мръсния въздух, съобщи пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова. Заедно с транспортния министър Ивайло Московски тя откри новопостроената пътна връзка от бул. "Брюксел" до Терминал 2 на летище София.

Припомняме, че големите български градове имат сериозен проблем със замърсяването на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ), като според екоминистерството основни замърсители са автомобилите и печките с твърдо гориво. Заради мръсния въздух Европейската комисия (ЕК) предприе наказателна процедура срещу България.

Официалните данни на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) показват, че всеки ден има двойно превишение на нормите за ФПЧ. Това се дължи до голяма степен и на климатичните условия, но и на отопляването с твърдо битово гориво, каза днес кметът. 

Кметът изброи конкретни мерки, които трябва да бъдат гласувани от общинските съветници – зелен билет за градски транспорт (на цена 1 лв. за деня – бел. авт.) или при по-сериозно замърсяване - безплатен градски транспорт. 

„Най-важно е да се спрат некачествените горива за отопление на пазара. Виждаме, че най-голямото замърсяване беше на 1 януари, когато трафик и движение в София почти нямаше“, каза тя, като припомни, че екоминистерството разработва стандарти за горивата за битово отопление.

„За съжаление, последната седмица по данни на Изпълнителната агенция "Околна среда" виждаме почти всеки ден завишение на среднодневните норми около два пъти“, допълни кметът.

Тя посочи, че Столична община се фокусира върху подобряването на градския транспорт и привличане на хората да се движат с него.

„Важно е гражданите на София да подкрепят тези мерки. Този проблем изисква обединяването на всички хора. Основният проблем остава отоплението на твърдо битово гориво. Каквито мерки да вземем за движението, за транспорта, ефект ще има, когато се спре продажбата на некачествени горива“, каза тя. 

Кметът призова всички граждани, които имат възможност, да преминат към по-екологични горива в дни като днешния.

Фандъкова съобщи, че продължава кампанията за събиране на гуми във всички райони и за около месец са събрани около 3 хил. гуми. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още