IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой ще поеме Английската централна банка след Brexit?

От Джоузеф Стиглиц до сегашните заместници на Марк Карни могат да определят политиката на BoЕ, сочи анализ на Ройтерс

16:02 | 10.01.18 г.
<p>
	Английската централна банка. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Английската централна банка. Снимка: Архив Ройтерс

През април 2019 година Великобритания трябва да бъде извън ЕС. Няколко месеца по-късно – през юни, изтича и мандатът на сегашния гуверньор на Английската централна банка (BoЕ) Марк Карни. Ройтерс анализира кой може да поеме централната банка, която е една от шестте най-значими в световен мащаб, в годините след Brexit.

Най-вероятният наследник на Карни е Ендрю Бейли, пише агенцията. Той беше зам.-управител на BoE, преди да стане изпълнителен директор на регулатора на финансовите пазари във Великобритания. В годините, когато беше част от управлението на централната банка, Бейли помогна за стабилизирането на британския банков сектор в годините след кризата.

Като ръководител на финансовия надзор обаче търпи критики от комисията по финанси в британския парламент затова, че не дава публичност на част от доклад за предполагаеми нарушения от страна на държавната RBS по време на финансовата криза. Той мотивира този свой отказ с изисквания за поверителност.

Другите кандидати за поста на Марк Карни са и неговите сегашни заместници – Бен Броудбент и Дейв Рамсден. Те отговарят съответно за монетарната политика и за банковия пазар. Другите зам.-управители на банката са по-малко вероятни да заемат стола на Карни, смятат в Ройтерс.

Друг „вътрешен“ кандидат за поста е и главният икономист Анди Холдейн. Той е автор на много неконвеционални идеи, които укрепват политиките на централната банка. Именно това му качество обаче може да се окаже пречка пред заемането на поста на гуверньор на Английската централна банка.

Кандидати извън кадрите на централната банка също са възможни, прогнозира още Ройтерс. Изборът на канадеца Марк Карни – първият чужденец, поел управлението на Английската централна банка за повече от три десетилетия, беше голяма изненада, припомня още агенцията.

Финансовият министър Филип Хамънд може да помисли за изненадваща кандидатура и сега, а британските медии даже имат някои предположения. Едно от сочените имена е на Шарън Уайт, дъщеря на имигрант от Ямайка. В момента тя е начело на телеком регулатора, но е работила и във финансовото министерство.

Има вариант и Лейбъристката партия да успее да прокара свой кандидат за поста на Марк Карни. Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин и неговият финансов министър (в сянка) Джон Макдонел преди години предлагаха BoE да финансира инфраструктурни проекти, дейност съвсем различна от фокуса върху инфлацията на централната банка, припомня Ройтерс.

Кандидати на социалистите могат да бъдат нобеловият лауреат Джоузеф Стиглиц или иконономистът Ан Петифор, критик на политиката на ограниченията, както и стратегът на инвестиционната компания Tilney Group Бен Сийгър-Скот. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още