IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа слуша с тревога, докато германците преговарят

Светът има спешна нужда от силно водачество от Берлин възможно най-скоро, пише New York Times

22:31 | 09.01.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Повече от три месеца минаха от националните избори в Германия, които не доведоха до окончателен резултат, а усилията за съставяне на ново правителство достигат до последен опит за възобновяване на партньорството между десноцентристите на канцлера Ангела Меркел и левоцентристите, които управляваха страната през последните осем години. Изглежда, че политическата несигурност не тревожи особено германците, които се справят доста добре в други отношения.

Европа и светът обаче имат спешна нужда от силно водачество от Берлин възможно най-скоро, затова колкото по-бързо германците уредят политическите си въпроси, толкова по-добре за всички, пише New York Times.

Своеобразното пазарене, което продължава от изборите на 24 септември, представлява важно национално обсъждане за имиграцията, здравеопазването, образованието, инфраструктурата и тем подобни.

Няколко фактора обаче правят сегашната ситуация различна. Един от тях е, че традиционните големи партии понесоха поражение на изборите през септември - както християндемократите на Меркел, така и още по-болезнено техните предишни партньори социалдемократите, а в парламента за първи път влезе ксенофобска дясна партия. При променената политическа обстановка социалдемократите твърдо се противопоставиха на участие в нова "голяма коалиция" с Меркел и беше необходимо много убеждаване, докато техният лидер Мартин Шулц се съгласи да започне коалиционни преговори.

Мнозина смятат, че 12-годишното управление на Меркел е към края си. Непознатата идея как би изглеждала Германия и Европа без спокойното, принципно и мъдро ръководство на Меркел е силно застъпена в политическите обсъждания.

Все пак това, че главният спор между християндемократите и социалдемократите е за Европа, свидетелства за увеличаване на ролята на Германия като най-голямата и богата страна в Европейския съюз. Социалдемократите силно подкрепят по-голямата икономическа интеграция в Европа, защитавана от френския президент Еманюел Макрон; консерваторите не са толкова въодушевени, въпреки че самата Меркел е твърд поддръжник на европейската идея.

Всичко това повишава залозите в преговорите между християндемократите и социалдемократите, които започнаха в неделя. Партиите обещаха да пазят мълчание, докато не постигнат решение, което се очаква в четвъртък, за това дали имат достатъчно допирни точки за започване на официални коалиционни преговори. Ако те се провалят, Меркел има само две възможности: правителство на малцинството, което тя не иска, или нови избори с всички свързани с това по-големи несигурности и по-нататъшни забавяния.

Меркел беше спокойна, както обикновено, при започването на преговорите в неделя. "Мисля, че това може да бъде постигнато", каза тя. "Ще работим много бързо и много усилено."

Другаде в Европа напрегнатото очакване беше по-добре изразено от френския в. "Монд". "Ако германските лидери могат да излязат от капсулирането си, за да чуят едно-единствено послание, то е следното: "Побързайте, г-жо Меркел!" Като се има предвид, че толкова голяма част от западния свят е в хватката на различни форми на популизъм и национализъм, уреждането на въпроса в Берлин не може да стане много скоро.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
lozkhris
преди 6 години
Ти да не си от отдела за разсмиване? Аз тогава живеех в UK, така че можеш точно да си гледаш работата с безценната си, откровено глупава и невярна "информация" - знам как се разхождаше Тачър по улиците, по магазините и как говореше с всички, както и какво беше отношението на англичаните към нея...Англичаните, не кафеникавата мюзлиманска сГГан, която сега е завзела всичко, а тогава не смееха да си покажат носа на 10 мили от Хайд Парк - в диаметър.Са ходи по Еджуър Роуд нагоре от Марбъл Арч да видиш - не мое се познае Лондон ли е, или Багдад...Не ми пука за Путин - не обсъждаме Русия, а прехваленият ЕС, където демокрацията е победила, баш като в СССР едно време.....Казах, че има изключения и те са единици !!Хелмут Кол стоя на канцлерския пост 14 години. И няма нищо общо в МеркелКапиш?И изобщо не ми дреме какво харесваш да четеш - очевидно цялостно не си прочел кой знае какво...И ти си пиши - на никого не пречиш, само разсмиваш:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 6 години
да знаеш че само за путин това не важи ... а тачър като умре, имаше панаир и народно веселие по улиците в ЮК, ама ти си пиши, обичам да чета красиви думи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
lozkhris
преди 6 години
Проблемът е / и това дори в Щатите са го разбрали отдавна/ , че след втория мандат правителствените и административни ръководители изпадат в тежка мания за велиие и са напълно убедени, че без тях страната им / и Света / са загинали за 3 дни. Освен това властимащият става все по-податлив на корупция и неспособен да взема разумни решения. Да оставим настрана Тачър, Кол и Митеран - те бяха гигантско изключение от правилото и оставиха след себе си силни, стабилни и богати държави. Достатъчно беше леля Маги да свъси вежди, или Митеран да сбърчи устни и някъде нещо ставаше както трябва. Онези времена няма да се върнат вече. Сега на Европа и трябва силно дясно ръководство, което да постави разпасалите се нео-либерални толерасти и агресивни пришълци на мястото им - а то е равно с това на всички останали, пред закона. На брюкселската управа трябва незабавно да се постави къса юзда, а на местните правителства да се позволи да налагат МЕСТНИЯ закон с твърда ръка. Край на икономическите стопори по политкоректни причини, стоп на миграцията на кафеникави кардиохирурзи и астрофизици,край на издигането на сексуалността на пиедестал / и то на една определена / и съблюдаване на националните и семейни традици, възпитание и елементаре моралИ дъртото танти да си ходиИ ше започне да се оправя Европа. При това бързо и видимо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
Ако Меркел е спасението на статуквото , Европата я чакат интересни времена ...щото бабиерата е пътник .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още