IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция е готова с нови реформи и мерки за икономии, за да умилостиви кредиторите

Законовите поправки ще се обсъждат от парламента в петък и ще бъдат гласувани на 15 януари

08:33 | 10.01.18 г.
<p>
	Премиерът на Гърция Алексис Ципрас. <em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас. Снимка: Архив БТА

Правителството на Гърция внесе в парламента законопроект с нови мерки за икономии. Проектът влиза за обсъждане в пленарна зала в петък и ще бъде гласуван на 15 януари, съобщават електронните издания в южната ни съседка, цитирани от БТА.

Поредните мерки са поискани от кредиторите в замяна на очакван следващ транш в размер на 5,5 млрд. евро от спасителните заеми за Гърция.

Правителството уверява, че по линия на тези мерки няма да бъде орязано нито едно евро, докато опозицията твърди, че готвените от управляващите рестрикции за тази година са на стойност 1,9 млрд. евро.

Анализатори определят мерките като изключително болезнени. Сред тях са тези за ускорено уреждане на проблема с необслужваните заеми. За целта от правителството се иска да увеличи онлайн търговете за недвижимите имоти на длъжниците. Дълговете им се оценяват на близо 100 млрд.евро.

Друга мярка е свързана с промените в синдикалния закон, които предвиждат ограничения при свикването на стачки. Заложените в проекта регулации предвиждат стачки да се организират само при наличието на по-голямо синдикално мнозинство. За такова ще се смята гласувалите 50 плюс един членове на първоинстанционните браншови сдружения.

Проектът включва и още мерки за орязване на семейните надбавки и доходи, промени в трудовото законодателство, облекчени правила за уволнения на служители, релугалации за свободните професии и други.

Мерките са условие за финализиране на третия пореден преглед на гръцката спасителнва програма. По тях предстои да се произнесат и финансовите министри от еврозоната на срещата им на 22 януари.

При одобрение Гърция ще получи своя следващ транш от заемите по третата спасителна програма, от която страната иска да излезе успешно в средата на тази година без други кредитни споразумения.

Атина се надява траншът да бъде отпуснат в началото на февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още