IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристофор Павлов: Очаквам 4,4% ръст на БВП на България през 2018 г.

Износът и инвестициите ще движат българската икономика, прогнозира главният икономист на UniCredit Булбанк

12:00 | 10.01.18 г. 1
Кристофор Павлов: Очаквам 4,4% ръст на БВП на България през 2018 г.

Има няколко основни фактора, които ще помогнат за ускоряване на растежа на БВП на България през 2018 г. до 4,4%. На първо място това е ръстът на износа. Това коментира по Bloomberg TV Bulgaria главният икономист на UniCredit Булбанк Кристофор Павлов.

Оптимизмът в оценката на анализатора е на база темпове на българския експорт и ръст на глобалната търговия, който изпреварва глобалния икономически растеж през втората половина на 2017 г., след като в продължение на няколко години се случваше обратното, което донесе значителни притеснения на икономистите, както и повод да се търсят обяснения защо това се случва.

Според Павлов вече се “връщаме се към добре позната история“, в която темповете на нарастване на глобалната търговия от 4% изпреварват глобалния икономически растеж, който се очаква за цялата 2017 г. да е 3,6%.

“От гледна точка на сериозния растеж на нивата на международната търговия търсенето на български стоки в чужбина ще нараства", прогнозира той, като се позова на най-новия анализ на банката за перспективите пред българската икономика за 2018 г. с препратки към 2019 г. 

Главният икономист на UniCredit Булбанк поясни, че в доклада не са се фокусирали върху нарастването на БВП на страните, които са основни партньори на България при износа, защото голяма част от българските стоки са за междинно потребление и за пример даде автомобилните части.

“Друг основен фактор, от който ще дойде импулс за ускоряване на икономиката, ще е покачването на нивата на инвестициите", посочи икономистът. "Те вече показват възстановяване през третото тримесечие на 2017. По-голямото строителство на жилища е факт от началото на 2016 г.“

Павлов е на мнение, че сериозният ръст в сферата на строителството не е позволи. на инвестициите да „потънат толкова много“.

По думите му другият стимул за икономическия растеж ще е повишението на материалното състояние на гражданите.

„Домакинствата вече гледат със спокойствие на доходите си“, убеден е Кристофор Павлов.

Защо анализаторското звено на УниКредит Булбанк сложи за заглавие на анализа си „Благоприятният вятър в платната на икономиката на България“? Как ще се развива пазарът на труда през 2018 г.? Може ли да се постигне най-ниското ниво на безработица през тази година? Ще има ли повече инфраструктурни проекти в Северна България? Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 16
Иван Митев
преди 6 години
При липсата на защита срещу вредното влияние от лева икономическият растеж в България подпомага неограничено развитие на потенциал за български дългови кризи.Заради държавната грешка, сега колкото повече работят хората за постигане на икономически растеж, толкова по-големи са възникващите щети.Коректно е, който се хвали с участие за постигнат икономически растеж да не пропуска своя принос за щетите при дълговите кризи. Защо е необходимо да живеем при условия, при които икономическият растеж завишава страданията на хората?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още