IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алиансът Renault-Nissan-Mitsubishi създава фонд за рисков капитал за 1 млрд. долара

Стремежът е с фонда да се ускори развитието на технологиите, които липсват в трите дружества в алианса

12:26 | 10.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Алиансът Renault-Nissan-Mitsubishi създава един от най-големите фондове за рисков капитал, посветен на автомобилните технологии. Така компанията дава нов тласък на вече трескавото търсене от страна на глобалните автомобилни производители на нови технологии, с които да се преосмисли транспортът за лични цели, коментира Wall Street Journal (WSJ).

Компанията заяви, че се ангажира с 200 млн. долара годишно за период от 5 години – или общо 1 млрд. долара – за инвестиции в различни стартъп технологии, включително в сферата на електрическите и автономните автомобили. Новият корпоративен фонд е част от стремежа на главния изпълнителен директор на Renault-Nissan Карлос Госн да ускори развитието на технологиите, които липсват в трите дружества в алианса.

Бюджетът е в допълнение на сумата от 8,5 млрд. евро годишно, която Renault, Nissan и Mitsubishi инвестират заедно в проучвания и развитие.

„Ще бъдем успешни, ако наистина внесем в компанията новите технологии за автомобила на бъдещето, които ще отнемат твърде много време и ще бъдат твърде скъпи за разработка в рамките на нашия [отдел за] проучвания и развитие“, каза Франсоа Доса, който ръководи новия фонд, наречен Allians Ventures. “Основният ни стимул е да бъдем бързи“.

Доса заяви, че фондът вече е инвестирал в американския стартъп Ionic Materials, който разработва твърдотелни батерии – технология, с която автомобилите би трябвало да покриват по-голям обсег отколкото с други батерии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още