IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През 2018 г. данъчните отстъпки остават, но сроковете за ползването се променят

Само за 10 дни от началото на годината вече са подадени над 2 хил. декларации онлайн

13:36 | 10.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

През тази година влязоха в сила нови промени в данъчното законодателство. Така например 5%-ната отстъпка върху данъците на физическите лица, когато доходите се декларират онлайн, остава, но срокът е различен. Вместо до края на март, срокът за ползване на преференцията е до края на януари. Това стана ясно по време на разяснителна пресконференция на Националната агенция за приходите (НАП), която се проведе днес в централата на данъчната служба.

Промяна има и в размера на отстъпката. До сега имаше таван облекчението да не надвишава 1 000 лв., но от тази година прагът 500 лв. и то при условие, че данъчно задължените лица нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията и данъкът за довнасяне е внесен в срок до 31 януари.

От приходната администрация обясниха още, че декларацията за облагане на доходите на физическите лица с баркод изчислява автоматично дължимия данък. Това става след попълване на информацията за получените доходи, внесените осигурителни вноски, ползваните облекчения в съответните „кутийки“ на декларацията. Документът обаче трябва да се изтегли на компютър от интернет страницата на ведомството и да се попълни „офлайн“.

Според данъчните подаването на декларация с баркод гарантира, че когато попълвате, няма да допуснете техническа грешка. Освен това на сайта на приходната администрация може да откриете подробни указания как точно да попълните документа. Ако разполагате с ПИК – персонален идентификационнен код, можете да пратите декларацията си и онлайн, без да е нужно да я разпечатвате и да пращате по пощата или да я носите лично до някое гише на данъчните. 



От НАП съобщиха още, че само за 10 дни от началото на годината вече са подадени над 2 хил. декларации онлайн.

През 2018 г. остават в сила облекченията за деца. Единият от родителите може да намали данъка си с 20 лева за едно дете и с 40 лева за две деца. Също така младите семейства могат да се възползват от намаляване на данъка с размера на платените лихви по ипотеката, ако жилището им е единствено и поне единият от съпрузите е до 35-годишна възраст.

От НАП напомнят, от тази година всеки може да плати дължимите налози и през пос терминали в офисите на НАП и през интернет.

Целта е да се избегне трупането на стотинки заради забавяне в банковия превод. Тези плащания ще бъдат без такси. „Нека не забравяме, че за всеки ден просрочие се начислява и лихва, а безкасовото плащане е добър вариант да спестите време - отнема 30 секунди, вместо 24-48 часа за банков превод“, посочи говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Той припомни, че има 5% отстъпка, ако платите налозите си именно безкасово. За да се възползвате обаче трябва да получавате всичките си доходи по банков път и да харчите поне 80% безкасово. За целта не е необходимо банково извлечение, но данъчните ще правят и проверки. Как да се възползват от тази преференция, е един от най-често задаваните въпроси в колцентъра на данъчните.

С новите промени се дава и възможност гражданите да обявяват в годишната си декларация и придобитите през годината необлагаеми доходи, например от социални помощи, продажба на имот или друго, а също и полученото имущество по наследство, завещание или дарение, или на базата на възстановено право на собственост. До миналата година нямаше такава опция и често се стигаше до необосновани ревизии.

Фирмите и самоосигуряващите се трябва да подадат справката за изплатените през годината в т.ч. и през 2017 г. доходи на физическите лица до края на февруари вместо до 30 април, както беше до сега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още