IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правната комисия в парламента отхвърли ветото върху антикорупционния закон

Според някои депутати единен антикорупционен орган не означава всички органи в държавата и трябват критерии за обединяване органите

18:54 | 10.01.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Парламентарната правна комисия отхвърли днес президентското вето срещу текстове в новия закон за борба с корупцията. Ветото беше отхвърлено с десет гласа, като други седем подкрепиха президентските мотиви, предава БТА.

Преди заседанието Филип Попов от "БСП за България" поиска да разбере кое налага извънредното свикване на заседание на комисията, преди да е приключила ваканцията на депутатите. Председателят на комисията Данаил Кирилов обясни, че президентът е върнал текстовете по време на ваканцията, а и така те по-бързо ще влязат за обсъждане в зала.

Професор Емилия Друмева от президентския екип обясни, че мотивите за връщането на закона са чисто юридически и в тях няма нищо политическо. Сравнявахме чужди практики и международни договори, съпоставяхме и с Конституцията, каза тя и допълни, че всичко това било направено добронамерено.

Единен антикорупционен орган не означава всички органи в държавата, трябват критерии за обединяване органите, които имат преки и непосредствени функции в борбата с корупцията, смятат част от депутатите. Текстовете сега отиват в Пленарна зала.

След отхвърлянето на ветото, президентът Румен Радев коментира, че това за него не е изненада.

"Всички дебати около антикорупционния закон и особено събитията от днес, показват, че наистина няма политическа воля за реална, всеобхватна и ефективна борба с корупцията", каза той.

Явно тази борба ще продължи да се води от гражданите и от медиите, коментира президентът, като добави, че това е оценката му за ставащото днес, "за съжаление". На въпрос дали смята да сезира Конституционния съд в тази връзка, държавният глава отбеляза, че този закон няма да доведе до реални промени за по-ефективна борба, каквито се очакват.

Попитан дали го притеснява това, че девет протеста утре ще посрещнат чуждите делегации, конюнктурно ли е това според него или го намира за нормално, президентът отговори, че тези протести не би трябвало да притесняват него. Нормално е, България е демократична страна, всеки, който има някакви искания, е свободен да ги изложи, разбира се в законово установените форми, добави Радев.

По-рано през седмицата председателят на комисията Данаил Кирилов коментира двата основни аргумента "против" текстовете в закона – за това, че начинът, по който се конституира антикорупционният орган, може да го направи политически зависим и че се открива поле за злоупотреба със специални разузнавателни средства.

Той подчерта, че независимо, че Народното събрание избира председателя на Комисията, това, което гарантира обществения интерес, е публичната процедура за подбор на кандидатите. Това е най-прозрачната процедура досега, която се практикува в подбора на кадри, които да заемат ръководни длъжности в държавни органи, посочи в понеделник Кирилов.

По отношение на използването на специални разузнавателни средства от антикорупцишонния орган Кирилов посочи, че тези данни, които са събрани със СРС и не се използват от прокуратурата, се унищожават, каквито са изискванията на закона за СРС. Той припомни, че прилагането на тези средства става със санкцията на съда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
"Всички дебати около антикорупционния закон и особено събитията от днес, показват, че наистина няма политическа воля за реална, всеобхватна и ефективна борба с корупцията"Ми тя корупцията е кръвообръщението на партията - държава , иначе настъпва леталният край ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още