IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свободните позиции във финансовия сектор в Лондон с "разтърсващ" спад за декември

Според нов доклад данните подчертават наближаващото масово изселване заради Brexit от Ситито

10:28 | 11.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Свободните работни места във финансовата индустрия в Лондон са намалели с 52% през декември – най-големият им спад от три години, сочи ново проучване, цитирано от Bloomberg.

Агенцията за подбор Morgan McKinley отдава спада отчасти на празничния сезон и казва, че данните подчертават наближаващото масово изселване заради Brexit от Ситито – най-вече заради понижението от 37% на предлаганите работни места на годишна база.

„През декември Ситито е обзето от коледни партита, не от наемане, затова можеше да се очаква понижение“, каза директорът по операциите Хакан Енвер в доклада, публикуван днес. „Но подобен разтърсващ спад е тревожен“.

Morgan McKinley посочва разочарованието на компаниите от липсата на напредък по споразумението за развода около Brexit и казва, че много добри новини – например ръстът в броя на издадените визи за квалифицирани работници – се пренебрегват на фона на общия хаос. Goldman Sachs, Deutsche Bank и Bank of America планират да преместят дейността си от Лондон към градове като Франкфурт и Париж, в случай че Великобритания излезе от ЕС без сделка.

Отчита се 30-процентов спад на броя професионалисти в Лондон, търсещи нови позиции през декември, на годишна база, казва още Morgan McKinley. Заплатите на онези банкери, които са се преместили на нови работни места миналия месец, са се увеличили средно с 14% - сред най-слабите повишения за 2017 г.

„Brexit удари работната сила на Ситито през 2017 г.“, казва Енвер. „Всеки, който издържи през 2018 г., ще остане за дълго време“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още