IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: България отлага реформите заради председателството на Съвета на ЕС

Корупцията и бюрокрацията спират ръста на икономиката на най-бедния член на общността, пише в серия от материали за страната ни

11:40 | 11.01.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България ще отложи взимането на важни решения и ще се съсредоточи в председателството на ЕС, пише Financial Times в серия от статии, посветени на страната ни тази сутрин.

След три парламентарни и едни президентски избори, провели се след май 2013 година, България се радва на относително политическо спокойствие.

Управлява трудно сформирана коалиция между центристката ГЕРБ и обединение на крайнодесни патриотични партии, а социалистическата партия е опозиция. "Никой не иска да клати лодката и да пречи в момент, в който страната е на европейската сцена", допълва изданието.

Според наблюдатели шестте месеца на председателството дават спокойствие на управляващите, но те няма да направят нищо, което да обезпокои гражданите, да предизвика улични протести. "Няма парализа, но няма и желание за реформи", категоричен е Огнян Шентов от Центъра за изследване на демокрацията.

В същото време европейските партньори на България ще искат да видят напредък по реформите в съдебната система, борбата с корупцията и модернизацията на полицията, на образователната система и здравеопазването. А дългосрочният просперитет на държавата зависи изцяло от енергични реформи, пише още FT.

По данни на Световната банка приходите на човек от населението в България са равни на 47% от средното равнище за ЕС, което прави страната най-бедния член на общността. Производителността трябва да се увеличава с поне 4% на година за следващите 25 години, за да настигнем средното ниво на общността.

Липсата на реформи спъва икономиката

В последната година България записва солиден икономически растеж, който се очаква да продължи въпреки пречките от бюрокрацията и корупцията, пише още Financial Times в серията си от материали, посветени на ротационния председател на ЕС.

Икономисти, цитирани от изданието, посочват, че някои от реформите са критични, за да бъде ускорен ръстът на икономиката в средносрочен и дългосрочен план. Те обаче често се пренебрегват - дали заради натиск от лобисти, или заради липсата на административен капацитет.

Препоръките са, че трябва да бъдат премахнати бюрократични спънки и корупционни практики, които от години са причината за липсата на достатъчно преки чуждестранни инвестиции. Трябва да се подобри управлението на държавните компании, да се изготви адекватна политика за пазара на труда, която да отчете ефекта от миграцията.

За Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията липсата на инвестиции в България се обяснява с регулаторни пречки и липсата на добро управление. Липсата на добра администрация е видна при управлението на европейските средства - проектите с европейско финансиране се печелят от "шепа привилегировани компании", допълва още той.

"Непрекъснато говорим за подобряване на администрацията, отворено управление, е-правителство. Но някак това не се трансформира в "Какво трябва да направим?", казва още експертът пред FT.

Последна актуализация: 17:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 6 години
При запазването на липсата на защита срещу вредното влияние от лева, дори един милион други реформи да се направят не са възможни полезни резултати. Възможностите са: Първа: Запазва се липсата на защита срещу вредното влияние от парите. Продължава увеличаването на щетите.Втора: Прилагането на защита срещу вредното влияние от парите. Тогава ще е премахнат водещият причинител за сегашните актуални щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Веск
преди 6 години
Поредната голяма глупост. Реформи няма защото за реформи се иска акъл, а тези дето трети мандат вече имат пореден ако до сега не са поумнели, няма и в бъдеще да им се случи. При положение, че имат достатъчно обучени и подготвени кадри - трети мандат вече. Целта и мисията на държавата и институциите у нас са да се краде, мутрите имафията да граби, а народа да бъде държан в покорство със сладки уйдурми - от типа на антикомунизъм, обещания за светло бъдеще, шенгенски мечти, еврозонски напъни и всякакви други измислици. Гърция има БВП по 30 000 евра на калпак, ние имаме 7 000 евра на калпак. Това не е 50, а 25 процента от средното. Гърция е един средняк в ЕС. Това приравнена покупателна способност, приравнен БВП са стъкмистически уйдурми дето даже надминават тези от соца. Колата нова никой производител не ти я приравнява по цена у нас. Тя е толкова по целия свят. Между другото ръста на БВП 2007ма беше 7 процента, а не 3.5 като сега. Може, но трябват изпълнители. Такива нямаме. Имаме крадливи *** в изобилие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
red6
преди 6 години
А дали ще има след това?Иначе, това оправдание за поредното "отлагане" на реформи е банално меко казано. Все едно да кажеш не мога сега да спра кръвотечението си, защото ми се пикае и трябва да отида до к3нефа. Какво се правят да лъжат - те НЕ ЖЕЛАЯТ да правят реформи. Политиците и назначените бизнесмени - те НЕ МОГАТ да правят бизнес по правилния начин в среда с реална конкуренция, без държавна хранилка и без всички сенчести или направо черни методи и удари под кръста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
realista
преди 6 години
А преди това имало ли е реформи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още