IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес лидерите от ЦИЕ очакват силен пазар на сливания и придобивания тази година

В глобален план прогнозите са за стабилна или растяща икономика

12:20 | 11.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Лидерите на компаниите в региона на Централна и Югоизточна Европа (ЦЮИЕ) са изключително оптимистично настроени за пазара на сливания и придобивания през 2018 г. Това става ясно от 17-я Барометър на доверието в икономическата среда, изготвен от консултантската компания Ernst & Young (EY).

Според доклада 56% от ръководителите на компании от Централна и Югоизточна Европа (ЦЮИЕ) активно ще търсят сключване на сделки през следващите 12 месеца, а 79% от тях очакват подобрение и на икономическия растеж в глобален план.

Все по стабилна глобална икономика и по-силни местни икономики

Абсолютно всички регионални лидери очакват световната икономика да запази настоящите темпове на растеж или да отчете подобрение. Подобни са и очакванията им за развитието на местните икономики, както и за резултатите на собствените им компании. През следващите 12 месеца лидерите предвиждат положителен растеж и стабилно развитие на корпоративните печалби, възможностите за кредитиране и капиталовите оценки на глобално и местно ниво, показват резултатите от изследването.

Компаниите се фокусират върху нови възможности за растеж

Според консултантската компания балансът между органичен растеж на компаниите и растеж чрез придобивания е основна цел за лидерите от региона. Малко над една пета от тях посочват, че именно идентифицирането на възможности за растеж посредством сливания и придобивания и съвместни предприятия и съюзи ще бъде най-важната им цел за годината.

За 71% от анкетираните компании в региона на ЦЮИЕ обаче органичният растеж на техния бизнес остава най-важен фокус за месеците през 2018 г. В глобален мащаб 66% от компаниите се стремят към органичен растеж, показват още данните на проучването.

По отношение на неорганичния растеж инвеститорите както в ЦЮИЕ, така и в глобален мащаб считат, че сливанията и придобиванията предлагат повече възможности за реализиране на стойност в сравнение със съвместните предприятия и съюзи.

Предизвикателствата

Дигиталните технологии и трансформацията на бизнес моделите са двете основни предизвикателства за 27% от компаниите в региона, става ясно от изследването. Според 26% от фирмите допълнителен натиск върху тяхното развитие идва от все по-осезаемата конкуренция от страна на компании от други сектори – много често те усещат заплаха за бизнеса си от доскоро външни компании.

„Промяната в икономическия живот е осезаема и независимо дали тя се дължи на дигитализацията, на нововъзникващи стартиращи компании или на нови модели в поведението на потребителите, лидерите на компаниите избират проактивния подход спрямо заплахите. Като отговор на предизвикателствата близо 50% от тях планират да развият дигитални компетенции на екипа вътре във фирмата, докато една трета считат, че наемането на ръководни кадри с опит в технологиите, било то от тяхната индустрия или извън нея, е верният път за напред“, пише още в анализа на Ernst & Young.

Технологиите създават нуждата от обучение на персонала и отварят нови възможности за създаването на работни места. Малко под 30 на сто от участниците в изследването имат желание да преквалифицират или да обучат своите служители, за да могат да отговорят по-добре на технологичните промени през следващите 12 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още