IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Радев: Българската банкова система е стабилна на системно ниво

В интервю за FT управителят на БНБ коментира, че институцията активно се подготвя за присъединяване към еврозоната

12:03 | 11.01.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Мисля, че сме добър пример. Това казва управителят на Българска народна банка (БНБ) Димитър Радев за независимостта на институцията в сравнение с останалите държавни органи в интервю за Financial Times.

Радев пое поста през юли 2015 г. - една година, след като фалитът на Корпоративна търговска банка (КТБ) донесе на България най-лошите финансови сътресения от банковата криза пред 1996-19977 г., припомня изданието.

„Когато поех поста, внимателно разгледахме събитията през 2014 г. и ролята на централната банка“, казва Радев.

„Има две основни заключения. Първо, практиките ни за банков надзор не са били достатъчно силни, за да се предотвратят събития като КТБ. Второ, изцяло ни е липсвала подходящата институционална рамка за разрешаване на подобни кризи“, обяснява той. „Фалитът на КТБ бе важен урок не само за централната банка, но и за политическата класа и институциите на страната“, допълва той.

Международният валутен фонд (МВФ), в чийто отдел за фискални операции Радев работи преди назначението си, признава напредъка, постигнат от новия управител на българската централна банка, отбелязва FT. В преглед на българската икономика от декември МВФ похвали реформата, която даде властта за взимане на решения в централната банка на ниво управителен съвет.

„БНБ трябва бързо да наложи процедури за плавен преход към нов модел на управление и да гарантира, че новият колективен процес не възпрепятства взимането на решения. Оценяваме, че това е основен риск“, заяви МВФ.

Сега БНБ работи по фонда за преструктуриране на банките, като според Радев натрупаните средства в него до 2024 г. трябва да достигнат 2% от гарантираните депозити. "На системно ниво българската банкова система е много стабилна. Коефициентите на капиталова адекватност и ликвидност са по-високи от средните за ЕС. Доходността е висока по историческите стандарти и близка до нивото отпреди кризата [преди 2009 г.] за втора поредна година ", казва Радев.

Изданието отбелязва, че според банкери от частния сектор опасения продължава да предизвиква несигурността около Първа инвестиционна банка (ПИБ) – четвъртия по големина кредитор в България. След прегледа на качеството на активите от 2016 г. БНБ поиска от ПИБ да предприеме редица мерки, включително рекапитализация, разтоварване от по-рисковите активи и укрепване на управлението. За разлика от ОББ, която бе купена от белгийската KBC, ПИБ все още не си е намерила купувач. „Можем да очакваме новини в тази насока вероятно“, казва Радев.

Управителят на БНБ се подготвя активно за възможното присъединяване на България към еврозоната, отбелязва още FT. “Правим много неща, които са извън полезрението, но са много важни. Засилихме аналитичната си дейност, включително по отношение на ползите и разходите от интеграцията към финансовата инфраструктура на ЕС. Поддържаме системата си за плащания напълно в съответствие с изискванията на еврозоната. Поддържаме най-високото качество на статистиките“, казва той.

Някои представители на Европейската централна банка (ЕЦБ) и столици на страните от еврозоната смятат, че е рано България да се присъедини към зоната с единна валута заради ниските доходи и проблемите със съдебната система. Според Радев обаче България покрива Маастрихстките критерии за публичния дълг, бюджетния дефицит, слабата инфлация и дългосрочните лихвени проценти. Въпросът е, пише FT, дали това е достатъчно страната да се присъедини към валутния блок.

„Има две мнения по въпроса. Едното е, че ако страната изпълнява критериите, тя не трябва да бъде спирана“, казва Радев. Другото е, че трябва да се вземе предвид „по-широкото състояние на публичните институции".

„Въпросът не е само в черно и бяло. Няма съмнение, България трябва да направи много повече, за да укрепи основните си институции, не на последно място и на съдебната власт. Останалите институции обаче са стабилни“, казва той. „Остава да видим как ще се развият нещата. Вероятно ще има подходяща комбинация от двата подхода“, допълва управителят на БНБ.

Радев напомня наличието на валутен борд вече над 20 години. „Договорките по валутния борд никога не са били нарушавани в добри и лоши времена, дори по време на глобалната финансова криза“, отбелязва той.

На въпрос дали Радев ще се впусне във втори 6-годишен мандат като управител на БНБ той отговаря: „Фокусирам се върху това, което трябва да се направи... Ще видим. Отидох в МВФ за една година и накрая останах 15“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 14 rate down comment 2
Mito Karamitov
преди 6 години
:))) само най-бързите ще успеят - малко дървено човече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 3
pinoccio
преди 6 години
А, иначе, иначе стабилна ли е? Ако хукнем да си теглим парите, на системно ниво ли ще си ги получим или ще можем да вземем всичките?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още