IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ройтерс: Има пробив в преговорите за правителство в Германия

Съставянето на кабинет ще сложи край на нестабилността в страната и на отслабената международна позиция на Берлин

10:38 | 12.01.18 г. 2
<p>
	Ангела Меркел. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел. Снимка: Архив Ройтерс

Консерваторите на канцлера Ангела Меркел и социалдемократите на Мартин Шулц са постигнали пробив в преговорите за съставяне на правителство в Германия. Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници.

Според агенцията политическите лидери на двете партии са се разбрали по основните въпроси и това ще даде възможност за по-детайлни разговори в следващите седмици. Пробивът в процеса слага край на несигурността в Германия и отслабената ѝ позиция в международен мащаб, посочва още Ройтерс.

След разговори, продължили 24 часа шестима партийни лидери са изготвили план за управление от 28 страници, който ще бъде разпространен сред членовете на партиите. 

Германия е в управленски вакуум от края на септември 2017 година. Тогава Ангела Меркел, която управлява Германия вече 12 години, спечели четвърти мандат за управление, но без мнозинство в Бундестага. Първоначално социалистите бяха категорично против ново участие в правителството, след като постигнаха най-слабия си изборен резултат от десетилетия.

След пропадането на разговорите за сформирането на т.нар. „Коалиция Ямайка“ - със "Зелените" и "Свободните демократи", обаче натискът към Шулц, включително вътре в партията му, да участва в нов кабинет се засили. Повечето политически лидери не искат нови избори, в които не е ясно дали крайнодясната „Алтернатива за Германия“ няма да подобри сегашния си изборен резултат.

Партията, която върви напред с тезите си против миграцията, е третата по сила парламентарна партия в Германия. За първи път от десетилетия националистическа партия попада в Бундестага.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 3
крас
преди 6 години
Има една хубава турска поговорка: "Зорлем гюзелик олмаз-олсада якъшмаз" = "На сила хубост не става, а и да става не бива"ЗА БАБЕШКЕРАТА И СОЦИАЛ ДЕМОКРАТИТЕ НА ШУЛЦ ТЯ НЕ ВАЖИ. ЕДВА ЛИ ТЕЗИ ЕДНОПОЛОВИ ПАРТИИ ЩЕ РЕШАТ ПРОБЛЕМИТЕ ВЪЗНИКНАЛИ ОТ НОВИТЕ РЕАЛНОСТИ. Те не само, ще генериран нестабилност , но и обремененост с мислене несъответстващо на тези нови реалности. От това ще спечелят само НАЦИОНАЛИСТИТЕ, който с отлагане на развръзката и КОМПРОМИСА НА СОЦИАЛИСТИТЕ не само, че ще увеличат , но и ще умножат гласовете си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Формалното "имане" на правителство не променя имиджа на страната ... справка у нас. Имиджа се определя от това какви ги върши правителството , стига с тия мантри , че Меркел е Спасителят... даже точно наобратно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още