IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп отложи дългоочакваната си визита във Великобритания

Президентът използва любимия си Twitter за анонса, а в Лондон още не могат да реагират, защото няма официално съобщение за отказа

11:07 | 12.01.18 г.
<p>
	Доналд Тръмп. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп. Снимка: Архив Ройтерс

Вече година начело на САЩ Доналд Тръмп още не е направил посещение във Великобритания – един от ключовите съюзници на страната в Европа. Дългоочакваното посещение трябваше да се състои през февруари, но Тръмп съобщи в Twitter, че няма да лети до Лондон.

Очакванията бяха, че американският президент ще присъства на откриването на новото американско посолство в британската столица. От обясненията му в социалната мрежа обаче става ясно, че той не харесва действията на своя предшественик Барак Обама, продал сградата на старото посолство за „жълти стотинки“, и затова бойкотира събитието.

Решението за построяването на нова сграда на американското посолство в Лондон беше взето през 2008 г. от Джордж У. Буш, припомня обаче Ройтерс. Строителството действително коства над 1 млрд. долара.

Агенцията отбелязва още, че британците са се заканили да посрещнат Тръмп с масови протести, когато той реши да посети родината им. Водещи политици на Острова не са съгласни с политики на американския президент – като например забраната мюсюлмани да влизат в САЩ. Премиерът Тереза Мей пък критикува остро ретуитването от страна на Тръмп на крайнодесни британски клипове и антиислямистки послания.

Тереза Мей беше първият чуждестранен лидер, който посети САЩ след встъпването в длъжност на Доналд Тръмп. Тя на няколко пъти вече покани Тръмп да посети Великобритания, включително и на прием с кралица Елизабет II в края на 2017 г.

В Лондон все още не коментират думите на Доналд Тръмп в Twitter, тъй като официално потвърждение, че визитата се отлага няма. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още