IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ZTE иска да пусне 5G смартфон в САЩ до началото на 2019 г.

Компанията зависи от цялостното развитие на 5G мрежите и компонентите, свързани с тях

12:10 | 12.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайският производител на смартфони ZTE има за цел да пусне смартфон с по-бърза 5G интернет свързаност в рамките на следващите 12 месеца, твърди Лисин Чън, главен изпълнителен директор на американското подразделение на компанията, цитиран от Bloomberg.

Устройството ще бъде представено в САЩ в края на 2018 г. или в началото на 2019 г., обяви Чън в интервю за Bloomberg News. Плановете могат да се променят в зависимост от наличието на пето поколение мрежи и доставката на необходимите чипове. Чън твърди, че устройството ще бъде смартфон, но подсказа, че е възможно да бъде пуснат и таблет или друго устройство.

Телекомът AT&T по-рано този месец обяви, че планира мобилни 5G услуги в около десет града на страната тази година, но не даде повече подробности. Qualcomm обяви създаването на нови чипове, които ще позволяват тази по-бърза безжична свързаност. Без всичко това ZTE и другите производители на смартфони няма да могат да предлагат 5G устройства.

Коментарите на Чън, направени по време на технологичното събитие CES в Лас Вегас, идват в момент, в който китайският производител на телефони е внимателно следен от властите. ZTE беше глобена с 1,2 млрд. долара през миналата година за нарушаване на американските санкции срещу Иран. Huawei Technologies, която беше обявена за заплаха от кибершпионаж от властите през 2012 г., планираше да обяви първата си сделка с американски телеком (AT&T), но сделката се провали малко преди разкриването ѝ.

ZTE вече продава телефоните си в магазините на AT&T и Verizon в САЩ. Производителите на смартфони не се нуждаят от сделки с телекоми, за да продават устройствата си в страната, но подобни партньорства предлагат сериозен тласък от рекламна гледна точка, както и силно търговско присъствие.

Според данни, събрани от Bloomberg Intelligence, ZTE не е значителен играч на глобалния пазар, като през третото тримесечие има само 1,2% пазарен дял. Въпреки това компанията е част от групата китайски производители на телефони, които се конкурират с Apple и Samsung в световен мащаб.

Ако пусне 5G смартфон в началото на 2019 г., вероятно тя ще е една от първите на пазара, което може да ѝ даде шанс да се пребори с Apple и Samsung от гледна точка на предлагането на тази функция.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още