IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голямата платформа за продажба на билети за кино в Китай планира IPO

Очакванията са компанията да набере около 1 млрд. долара

12:06 | 12.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Maoyan Weying - най-голямата китайска платформа за онлайн продажба на билети за кино, планира първично публично предлагане (IPO) в Хонконг, което би могло да събере около 1 млрд. долара, предава Bloomberg.

Компанията, която помогна за финансирането на последния филм "Трансформърс", е провела първоначални разговори с консултанти за продажбата на акции. Компанията планира листване по-късно тази година, съобщават източници, пожелали анонимност, тъй като информацията не е публична.

Maoyan Weying е създадена през септември чрез сливането на две конкурентни платформи за продажба на билети. Сред инвеститорите са Tencent Holdings Ltd., най-голямата китайска интернет компания, както и Meituan Dianping, компания за потребителски продукти и услуги на дребно.

Постъпленията от продажба на билети в Китай се увеличават през миналата година с 15% до 52 млрд. юана, което прави страната вторият по големина филмов пазар в света след САЩ. Почти 80% от билетите за кино в страната се продават чрез мобилни приложения. Maoyan Weying е най-големият доставчик на билети с 52,5% пазарен дял към третото тримесечие на 2017 г., показват данни на изследователската компания Analysys.

Говорител на Maoyan Weying каза, че не може веднага да коментира, докато представители на Enlight Media и Tencent отказват коментар на информацията.

През тази година се очаква първичните публични предлагания в Хонконг да се съживят отново, след като набирането на средства за първи път се понижи до петгодишно дъно от 16,5 млрд. долара, предава Bloomberg. Градът се очаква да бъде домакин на 150 IPO-та през 2018 г., преди всичко на борсови дебюти на някои големи технологични компании.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още