IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Споразумението между Меркел, Зехофер и Шулц в детайли*

Договорен е таван за приема на бежанци, Германия е готова да плаща повече в общия европейски бюджет, няма да има увеличение на данъците

12:22 | 12.01.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Канцлерът Ангела Меркел (в средата), лидерът на Християндемократическия съюз (ХСС) Хорст Зехофер и председателят на Социалдемократическата партия (СДП) Мартин Шулц (вдясно) дават обща пресконференция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Канцлерът Ангела Меркел (в средата), лидерът на Християндемократическия съюз (ХСС) Хорст Зехофер и председателят на Социалдемократическата партия (СДП) Мартин Шулц (вдясно) дават обща пресконференция. Снимка: Ройтерс

До самата сутрин на петъчния ден главните преговарящи от страна на Консерваторите на канцлера Ангела Меркел и социалдемократите на Мартин Шулц са изготвили защитим пред съпартийци и гласоподаватели общ проект за коалиционно споразумение. Едва след 24-часови преговори се стигна до пробив, а вече имаме и конкретика за договорките.

Сега вече е ясно – ръководителите на двете партии възнамеряват да управляват заедно и да създадат нова широка коалиция. Преговорите от шест рунда между лидерите на партиите постигнаха крайно споразумение, което е разписано на документ от 28 страници, пише германският икономически всекидневник Handelsblatt. Извънредният конгрес на социалдемократите на 21 януари трябва да потвърди принципа на коалицията.

До последния момент не е било ясно дали ще се стигне до успешен завършек на преговорите, като не е бил изключван и провал. Централните проблеми са се оказали бежанската и финансовата политика. Но и при темите, които касаят пенсиите и здравната система, е имало ожесточени спорове. 

Както се посочва в преамбюла, страните се стремят към "нов европейски възход". Трите партии също искат да „засилят социалното сближаване в нашата страна и да преодолеят произтичащите от това разделения".

Ето какви са по-важните договорки:

Данъчна политика: Лидерите на партиите не планират увеличения на данъците. За разлика от първоначалните искания на социалдемократите, данъчната ставка за най-богатите няма да се повишава.

Здравна политика: Здравното осигуряване отново ще бъде финансирано по равно от служители и работодатели.

Бюджет: Надбавката за солидарност (специалният данък за изравняване на стандарта в бившата Източна Германия към този в Западна) трябва постепенно да бъде намалена с десет милиарда евро до 2021 г.

Политика по отношение на бежанците: Имиграцията не трябва да надвишава 180 000 до 220 000 души годишно. Процедурите за предоставяне на убежище в бъдеще ще се извършват в централните приемни центрове, центровете за вземане на решения и центровете за връщане. Договорен е и таван за събирането на семейства на живеещи в Германия бежанци, който ще е 1000 души на година. Според споразумението, което подлежи на промени, за сметка на това Германия ще намали със същия брой приема на бежанци от Гърция и Италия по силата на договореностите с ЕС за доброволен прием.  

Образователна политика: Забраната на сътрудничеството в областта на финансирането на образованието трябва да бъде напълно премахната. В допълнение училищата в Германия трябва да бъдат подсилени с инвестиционна офанзива. Партиите планират да бъдат инвестирани 5,95 милиарда евро в дигитализация, образование и изследвания. 

Семейна политика: Предвиждат се увеличения на детските надбавки. За социални жилища се предвижда 4 милиарда евро.

Екологична политика: Използването на противоречивия хербицид глифозат трябва драстично да бъде намалено. До края на годината трябва да има график за прекратяване на ползването на въглища. Освен това германските консерватори и социалдемократите ще се стремят до 2030 г. 65 процента от енергията в страната да се произвежда от възобновяеми източници. Според програмния документ партиите планират забрана за отглеждане на генномодифицирани растения.

Транспортна политика: Рекордните инвестиции в транспортния сектор трябва поне да се запазят през следващите няколко години. За да се използват средствата бързо и целесъобразно, ще бъде приет закон за планиране и ускоряване.

Европейска политика: Двете страни се обявяват за цялостни реформи в ЕС и еврозоната. Коалицията е готова за обстоятелството Германия да плаща повече средства в бюджета на ЕС. 

Партиите се ангажират да заделят специални бюджетни средства за икономическото стабилизиране на валутния съюз и да подкрепят "социалното изравняване" и структурните реформи. Те посочват, че това ще бъде основата за бъдещ "инвестиционен бюджет" за еврозоната.

В тясно сътрудничество с Франция искаме трайно да укрепим и реформираме еврозоната, така че еврото да може по-добре да устоява на световни кризи, посочват партиите. Партиите искат да трансформират спасителния Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) в Европейски паричен фонд под контрола на парламента.

Еврото поскъпна силно спрямо долара днес, достигайки максимална стойност от декември 2014 г. заради оптимизма сред играчите на валутния пазар, породен от новината за политическо споразумение в Германия. Еврото достигна днес по обед 1,2123 долара спрямо 1,2030 долара вчера вечерта. Единната европейска валута поскъпна и спрямо японската и се разменяше за 134,70 йени спрямо 133,87 йени вчера. Еврото е на максимума си за последните три години след постигнатия напредък в преговорите, откриващ пътя към оставането на германския канцлер Ангела Меркел на власт с ново коалиционна правителство, коментира анализатор на валутния пазар. 

*Актуализирано с данни за курса на еврото 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още