IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси реагираха с повишения на политическото развитие в Германия

Инвеститорите анализираха и последните финансови резултати на няколко компании

19:45 | 12.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските акции приключиха седмицата на зелена територия, в момент когато инвеститорите анализират финансовите резултати на някои компании и политическото развитие в Германия, пише CNBC.

Паневропейският Stoxx 600 финишира с ръст от 0,31%, като повечето европейски сектори приключиха с покачване. За седмицата индексът прибави 0,29% към стойността си.

В петък британският FTSE 100 нарасна с 0,20% до 7778,64 пункта, германският DAX прибави 0,32% към стойността си, а френският CAC се повиши с 0,52%.

Настроението бе подкрепено от лидерите на коалиционните партии в Германия, които постигнаха пробив в предварителните разговори за формиране на ново правителство.

Сега вече е ясно – ръководителите на двете партии възнамеряват да управляват заедно и да създадат нова широка коалиция. Преговорите от шест рунда между лидерите на партиите постигнаха крайно споразумение, което е разписано на документ от 28 страници. Извънредният конгрес на социалдемократите на 21 януари трябва да потвърди принципа на коалицията.

Автомобилният сектор беше най-добре представилият се в петък, затваряйки с ръст от 1,24%, подкрепен от британската мултинационална автомобилна компания GKN, която записа ръст от повече от 26%, след като отхвърли предложението за придобиване.

Германските производители на автомобили Volkswagen и Porsche също отбелязаха солидни печалби.

Акциите на дребно затвориха с 1% покачване, като португалската компания Jeronimo Martins водеше заедно с B & M European Value и Ocado. Акциите й скочиха с 4,4%, след като компанията обяви последните си данни за продажбите.
Придържайки се към сектора, Carrefour затвори с ръст от 1,74%, след като инвеститорите приветстваха придобиването на дял в Showroomprive.com, онлайн търговец на дребно за мода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още