IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. "Монд": В Германия Меркел и Шулц се опитват да направят от старото ново

Според изданието макар споразумението да поставя основите на програма за управление през идните четири години, то е преди всичко обстоятелствен компромис

09:57 | 13.01.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Под заглавие "В Германия Ангела Меркел и Мартин Шулц се опитват да направят от старото нещо ново" в. "Монд" коментира постигнатото вчера споразумение между блока на консерваторите на канцлера Ангела Меркел (ХДС/ХСС) и социалдемократите на Мартин Шулц.

Двете страни се договориха за рамките на формални преговори за съставяне на коалиционно правителство.

Според изданието макар това споразумение да поставя основите на програма за управление през идните четири години, то е преди всичко обстоятелствен компромис, целящ да се избегне това, от което ръководителите на трите партии се опасяват, подобно на останалите германци - нови избори, едва няколко месеца след вота на 24 септември 2017 година, на които крайната десница влезе в Бундестага за първи път от Втората световна война. 

За да стане възможен такъв компромис, всеки от двата лагера трябваше да отстъпи по някои точки, но стараейки се да остави тук-там своя отпечатък, посочва в. "Монд", цитиран от БТА.

Доказателство за това е документът от 28 страници, публикуван вчера. Доста изненадващ факт за такъв текст е, че първата глава е посветена на европейската политика, което представлява ясна отстъпка пред Мартин Шулц, председателят на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), се казва в публикацията.

След като вечерта след изборите изключи възможността да управлява с консерваторите, Шулц трябваше да обясни защо се е съгласил да преговаря с тях. Успявайки да издейства Европа да бъде поставена на първо място сред приоритетите на бъдещата голяма коалиция, сега той печели лична победа, тъй като собственото му "политическо ДНК" е обвързано с миналото му на председател на Европейския парламент, коментира негов приближен.

От своя страна консерваторите наложиха основната част от позициите си за мигранционната политика. Ще бъде определен лимит между 180 000 и 200 000 търсещи убежище, които ще могат да бъдат приемани всяка година в Германия. Създават се и строги рамки за събирането на семействата, получили възобновяеми едногодишни разрешителни за престой, посочва "Монд". 

Междувременно Ангела Меркел заяви, че се надява ново правителство да може да бъде съставено до Великден, предаде ДПА. Германският канцлер определи постигнатото споразумение като "първата стъпка в един дълъг процес". По думите й още проблеми ще трябва да бъдат решени на европейско равнище. Много проблеми се нуждаят от международни, европейски решения, добави тя, като посочи като примери отношенията със САЩ и Китай и екологични проблеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 8
majnata
преди 6 години
Мдааа , със стари жрици на любовта нов публичен дом не става ... казано на приемлив език .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още