IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още една централна банка отправи предупреждение за криптовалутите

Централната банка на Индонезия вижда във виртуалните валути потенциална заплаха за стабилността на финансовата система

14:44 | 14.01.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Централната банка на Индонезия отправи предупреждение за търговията с криптовалути като биткойна заради риска от загуби и дори потенциална заплаха за стабилността на финансовата система, предаде CNBC.

От Bank Indonesia и по-рано са заявявали, че криптовалутите не са законно разменно средство, заради което не могат да бъдат ползвани за разплащане в Индонезия.

"Притежаването на виртуални валути е висок риск и подлежи на спекулации, защото няма орагн, който да поеме отговорност, няма официална регулация, нито актив, който да служи за основа на цената", заяви говорител на банката в изявление, публикувано късно в петък.

Той изтъква още, че виртуалните валути могат да се използват за пране на пари и финансиране на тероризма и поради тези фактори могат да окажат влияние върху стабилността на финансовата система и да доведат до загуби за обществото.

"(Криптовалутите) не са законно разменно средство. Напомняме (на хората) за рисковете. Когато рисковете се проявят, загубите ще бъдат поети от обществото. Ние сме длъжни да защитаваме потребителите и да ги предпазим от балон", коментира говорителят на банката по телефона в събота.

Запитан дали подобни изявления от властите нямат да всеят паника сред тези, които вече са инвестирали в криптовалути, той отговаря: "Те не ни питаха, когато купуваха... моля, помогнете ни да накараме хората да разберат."

Властите в Индонезия засилват предупрежденията си в тази насока. Миналия месец централната банка на страната подписа регулация, която забранява използването на криптовалути от финансово-технологични компании, които участват в платежните системи. От банката заявиха също, че проучват въпроса дали не е необходимо да се регулира търговията на борсите за виртуални валути.

Тази седмица властите в Южна Корея предизвикаха сътресения на пазара на виртуални валути и причиниха временен спад на цената на биткойна, след като правосъдният министър на страната заяви, че се подготвя законодателство за спиране на търговията с криптовалути.

Впоследствие цените на базираната в Люксембург борса Bitstamp се възстановиха, като биткойнът достигна 14 116 долара, след като по-рано цената му падна до 12 800 долара през седмицата.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
crypto
преди 6 години
Сега е моментът за купуване! Отново, временно са пуснати регистрациите в Binance (една от най-добрите крипто борси), за благодарност за хубавата новина, можете да се регистрирате чрез моят реферален линк: https://***.binance.com/?ref=12387070
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още