IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хиляди излязоха на протест в Тунис

Близо 800 човека бяха задържани за вандализъм и прояви на насилие

08:05 | 15.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Хиляди хора протестираха в едноименната столица на Тунис вчера вечерта, навръх седмата годишнина от падането от власт на авторитарния режим на президента Зин ал Абидин бен Али, предаде Ройтерс. В един квартал полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне десетки младежи, които хвърляха камъни.

Вчера демонстрациите се възобновиха след два дни на сравнително затишие, отбелязва Ройтерс. Агенцията припомня, че в няколко града в Тунис в понеделник започнаха протести, предизвикани от повишаването на данъците и цените от 1 януари.

Целта на туниското правителство е да намали бюджетния дефицит и да изпълни споразумение с международните кредитори на страната. 

Близо 800 човека са били задържани за вандализъм и прояви на насилие.

Тунис е хвален като единствения демократичен успех по време на т. нар. „Арабска пролет“, отбелязва Ройтерс. Това е единствената арабска страна, където свалянето от власт на дългогодишен управник не доведе до широко разпространено насилие или гражданска война.

Оттогава обаче в Тунис е имало общо девет правителства, като никое от тях не успява да реши дълбоко вкоренените икономически проблеми. Икономиката се влоши, откакто смъртоносни ислямистки атаки през 2015 г. почти съсипаха жизненоважния туристически сектор, който все още не се е възстановил въпреки подобряването на ситуацията в областта на сигурността.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още