IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк включи юана във валутните си резерви

Според представител на Германската централна банка решението е било взето още миналата година

11:18 | 15.01.18 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германската централна банка реши да включи китайския юан към собствените си резерви, което дава допълнителен тласък на международния статут на валутата, коментира Bloomberg.

По време на събитие в Хонконг в понеделник един от членовете на управителния съвет на Бундесбанк – Андреас Домбре, заяви, че решението е било взето миналата година след инвестиция за 500 млн. евро на Европейската централна банка, от която германската банка е част. Той допълни, че не може да коментира обема, който ще бъде разпределен.

„Юанът се използва все повече като част от валутните резерви на централните банки – ЕЦБ например включи юана, но други европейски централни банки направиха същото“, каза Домбре в изявлението си.

След ръста след приемането на юана в кошницата валути на Международния валутен фонд през 2016 г., възходът му се забави. Заради все още наложеният капиталов контрол валутата на втората по големина икономика в света спадна до шестата най-използвана валута в света от четвърто място през август 2015 г., сочат данните на Swift.

“Сумата не е голяма, но е нещо, за което взехме решение и от което искаме да сме част“, каза Домбре, който е отговорен за банковия надзор в Бундесбанк, в интервю за Bloomberg. “Фактът, че юанът сега е част от кошницата на МВФ и фактът, че ЕЦБ реши да направи това са два фактора, които обмислихме“.

Грешките по пътя към по-гъвкав юан през 2015 г. накараха Китай да удвои капиталовия контрол и няма ясен сигнал дали той ще бъде вдигнат скоро. Опасенията около дестабилизиращите ходове продължават да карат правителството да държи здраво обменния курс. Юанът укрепна с 6,8% спрямо долара през 2017 г.

Бундесбанк полага усилия да установи Франкфурт като европейски хъб за търговия на китайската валута, макар че официалните представители казват, че условията не се използват достатъчно силно. Домбре посочи ускоряващия се темп на развитие на инициативата Нов път на коприната, с който Китай се опитва да установи нови търговски връзки с азиатските и европейските си съседи, като фактор, който може да ускори използването на юана.

„Очевидно е, че като втората по големина икономика в света политическите инициативи в Китай се усещат в цял свят“, каза той, отбелязвайки, че „търговските връзки с Китай ще се засилят“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
хаха хич няма ...ако беше килърито прецедент , забрави ... клоуни !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Sakamano
преди 6 години
Не е нужно всичко да има политически контекст. Юанът просто заема полагащото му се място като валутата на една от водещите световни икономики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Значи е взето решение отношенията Китай-ЕС да продължават да се развиват в правилната посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
Иван Митев
преди 6 години
При всякакви валутни резерви в чужди банки, заради липсата на защита срещу вредното влияние от юана в Китай щетите се уголемяват и там предстои стопански колапс.Централните банка на Китай не може да спаси от актуалните щети, защото няма необходимите права.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още