IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Геополитическият покер в Западните Балкани

Големите играчи тепърва се подготвят за битка в региона, пише гръцкото издание "Катимерини"

13:41 | 17.01.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ако се чудите защо спорът за името на Македония се изостря от време на време, то отговорът се крие в геополитечските игри, които се играят в Западните Балкани. Това пише в коментар гръцкото издание „Катимерини“.

Според него в „геополитическия покер“ в региона има няколко основни играчи – Европа в лицето на Брюксел и Берлин, Русия, Китай и Турция. В Европа смятат, че 2018 година ще бъде ключова за региона по отношение на обединението, а Русия се опитва да постави прът в тези планове, използвайки за тази цел Сърбия, която гравитира между Запада и Москва.

Китай опитва да прокара своите икономически интереси чрез инициативата си „Новия път на коприната“, а Турция, както и някои страни от Близкия изток – да контролират мюсюлманското население на Балканите.

И Брюксел, и Вашингтон смятат, че голяма част от проблемите в региона ще бъдат решени, когато страните се присъединят към НАТО и ЕС. Основната пречка за това обаче е голямото историческо разделение, включително в някои случаи и териториални претенции.

По отношение на Македония – спорът за името е най-голямата пречка за страната да води преговорите за членство в ЕС и НАТО. Което пък означава, че Гърция също има своята роля в големия балкански покер.

Политиците и в Македония, и в Гърция добре осъзнават проблема, но и са подложени на сериозен вътрешен обществен натиск. Гърция има добри позиции от гледна точка на членството и в двете организации, но те са доста отслабени от икономическата криза, която може да бъде използвана от „големите“, защото играта в Западните Балкани тепърва започва, посочва още гръцкото издание.

Спорът за името на бившата югославска република се води от десетилетия без особен напредък. В Гърция не желаят съседната страна да използва думата „Македония“ в своето име, а в Скопие не желаят да отстъпят от нея.

Но и сега в името, с което Атина признава съседката си, присъства "Македония" - Бивша югославска република Македония, коментира в интервю за гръцката телевизия  ANT1 модераторът на ООН в този спор Матю Нимиц. 

Той ще даде нови предложения за името по време на среща между двете страни в централата на ООН в Ню Йорк и се надява на положителна нагласа от Скопие и Атина, посочва Ana Mpa. 

България призна Македония с нейното конституционно име още през 1992 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 5
Grosss
преди 6 години
Като се обедини с България няма да има проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 9
abdul
преди 6 години
"Според него в геополитическия покер в региона има няколко основни играчи Европа в лицето на Брюксел и Берлин, Русия, Китай и Турция."Катимерини удобно пропускат участието на 5тия участник в покера, споменат в статията - Вашингтон (САЩ).Как точно Гърците ще признаят Македония за държава при това положение:https://en.wikipedia.org/wiki/Macedonia_(Greece)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още