IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на България се увеличава десетократно на годишна база

За ноември 2017 г. той е над 255 млн. евро, докато година по-рано беше едва 24,4 млн. евро

15:55 | 15.01.18 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България продължава да бележи търговски дефицит със страните извън Европейския съюз, който дори се разширява сериозно на месечна база, показват предварителните сезонно неизгладени данни на Евростат, публикувани днес.

За ноември той е достигнал 255,3 млн. евро, докато през предишния месец той бе в размер на 93,3 млн. евро, а през ноември 2016 г. - едва 24,4 млн. евро. Общият дефицит към целия свят, включително страните от ЕС, за ноември се равнява на 446,8 млн. евро, износът се оценява на 2,329 млрд. евро, а вносът – на 2,775 млрд. евро, като и двата показателя продължават да растат на годишна база.

За периода януари-ноември България отново бележи търговски дефицит спрямо всички страни в света, в размер на 2,9 млрд. евро, като за сравнение, през същия период на 2016 г. той е бил с 1 млрд. евро по-малко. Износът бележи значителен ръст – от 12% до 24,5 млрд. евро, но вносът се увеличава дори по-бързо – с 15% до 27,4 млрд. евро.

Еврозоната бележи излишък в търговията с останалата част от света и през ноември, като този път дори ускорява темпа си на растеж, достигайки 26,3 млрд. евро. Това е най-големият излишък на региона от осем месеца. За сравнение, през ноември 2016 г. той е бил в размер на 23,8 млрд. евро.

Страните от зоната с единна валута са изнесли стоки към останалата част от света (в която се включват и другите страни членки на ЕС, които не са в еврозоната) за 197,5 млрд. евро, което представлява ръст от 7,7% на годишна база. В същото време вносът за ноември възлиза на 171,2 млрд. евро, което е със 7,3% повече спрямо ноември 2016 г. Търговията в рамките на еврозоната също нараства през предпоследния месец на годината – с 6,9% до 165,5 млрд. евро на годишна база.

За първите единайсет месеца на годината износът на еврозоната към останалата част на света е достигнал 2,009 трлн. евро, а вносът – 1,796 трлн. евро. Това означава, че излишъкът на зоната с единна валута е намалял леко до 213,1 млрд. евро. За сравнение, през същия период на 2016 г. той е бил 237,7 млрд. евро, което сочи сериозно забавяне на годишна база.

Що се отнася до Европейския съюз (ЕС), той отново се завръща към излишък от 8 млрд. евро с останалата част на света за ноември 2017 г., след като предишния месец отбеляза лек дефицит. През ноември 2016 г. регионът отбеляза излишък от 5,5 млрд. евро, което сочи ускоряване на темпа.

През ноември износът на стоки извън ЕС възлиза на 167,2 млрд. евро, отбелязвайки ръст от 6,8% на годишна база. Вносът е достигнал 159,2 млрд. евро, което е с 5,4% повече в сравнение с ноември 2016 г.

За единайсетте месеца на годината износът на ЕС към останалата част на света е достигнал 1,716 трлн. евро, а вносът – 1,704 трлн. евро. Така излишъкът за периода достига 12,1 млрд. евро, ускорявайки се леко от 11,3 млрд. евро през същия период на миналата година.

Най-голям за периода януари-ноември остава търговският излишък на Германия – 230,9 млрд. евро. На второ място доскоро бе Холандия, но в днешните данни информация за страната липсва. Съгласно наличните данни на втора позиция се нарежда Италия с 42,2 млрд. евро, а на трета – Ирландия с 41,7 млрд. евро. Най-голям дефицит отбелязват Великобритания – 164 млрд. евро, и Франция – 76,2 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 2
Тава е
преди 6 години
Да, ама не! Едва 2% от злато добива в България е за нас, при средно 17% по света. Какво ще стане с евентуалният добив на газ: негативите за народа, а печалбата за Алчните/властващите в момента/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
troika
преди 6 години
Изследванията по света показват, че от увеличаването на мин. р. заплата страдат точно тези уж, които трябва да пази. И практически в България става същото: имам роднина, жена, и се притеснява защото са ги преупредили, че ще оптимизират персонала т. е. ще уволнят 20% от персонала и останалите ще работят цялата работа на повишената МРЗ. Те и сега се справят трудно с обема на работа. Та чакат да видят кого ще уволнят. А в градчето и няма много възможност след 55г. възраст. Толкова за красивата позитивна мантра "увеличена МРЗ".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 1
makama
преди 6 години
Извинявай, но принципно не си прав.Има много вида горива, естествоно възможности, но най-евтино като цена, разбирайте веригата от производството на автомобили, гориво и обслужване, е на база петрол.Ниската цена на петрола прави нас богати, висока - печелят тези които продават нефт и газ.Все пак ние сме българи, а не румънци. Те си поставиха за цел да бъдат независими от вноса на суровини, т.е. нефт и газ - и го постигнаха.Точат яко гориво на 20 км от нашата граница.А ние сме комунисти, т.е. интернационалисти, т.е еколози ! Пазим активно природата и масата от народа живее относително бедно... Е когато сме пълни с предрасъдъци и страхове .... си плащаме по трънския курс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 1
makama
преди 6 години
Съгласен съм.Все пак спорно е колко дървесина изнасяме. По-сроко смятам, че голямото потребление е за отопление на домакинствата.Докато не се реши проблема с отоплението трудно ще се ограничи сечта. все пак на студено трудно се стои.Имам познати в мебелната индустрия, които изнасят изделия от масив за пазара в Дания, и през Дания за Великобритания, Холандия и Норвегия.печелят много добре... масово отказват поръчки, защото не могат да намерят качествена работна ръка ..... а мощностите им са заети до януари 2019 г.Според мен износа на зърно е по важен. Ако се намерят пари за национални дотации умрялото българско животновъдство може да даде значителен прираст.И месо и масло и мляко.просто сме трагични.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 1
red6
преди 6 години
Сега остана да се обясни това на кълвачите, дето разправяха преди време колко зле било цените на петрола да са ниски. Как ще е зле, то е идеално! Има само 1 недостатък - по-бавно навлизане на технологии, изместващи слузта като гориво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 0
red6
преди 6 години
Тук може да се поработи. Например за дървения материал - ограничава се сечта (което трябва да се направи така или иначе) и се предлага предимно за местна преработка. Това, не знам до колко противоречи с правилата на ЕС, но може да се отиграе по един или друг начин. Резултата - повече предприятия за преработка на дървен материал на наша територия. Един вид дали да изнасяш грозде или готово вино :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
Иван 25
преди 6 години
Предполагам, че главната причина е ръстът в цените на нефта. Само към Русия търговският ни дефицит е в размер на почти 2 млрд. евро (при общ размер на дефицита 2.9 млрд. евро).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 0
makama
преди 6 години
Недейте така да пишете !Все пак сме българи ! Аз не мога да си представя за живея на минимална заплата !даже три минимални не ми стигат..... а хората трябва да живеят !Ръста на доходите защитава най-бедните ! Аз съм за повишаване на минималната заплата ! все пак най-зле в България са хората на наемния труд !Който иска да наема българи - ще плаща, не може да се гаври с хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
makama
преди 6 години
По същество си прав.Немога обаче да преценя кое повече - стока или суровина.Все пак имам наблюдение за сектора машиностроене и вижвам доста добро производство на детайли основно като поддоставчици на известни фирми.Допълнително много малки фирми които са ефективни в леярската промишленост.Авто индустрията - също.Естествено имам информация от няколко места за оръжейното производство.Всички знаем и за ит-индустрията.От другата страна на кантара е износа на суровини - зърно и цветни метали, дървен материал.Според вас къде е истината ? Кое е повече ? износа на стоки или суровини !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Хаахаха...!!! Нема, нема, па некой току каже на магарето "Чуш!"... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още