IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК разследва данъчни облекчения за корабостроителниците в Полша

Брюксел ще провери дали плоският данък от 1% не нарушава конкуренцията в сектора

16:48 | 15.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Европейската комисия (ЕК) проучва задълбочено условията, при които Полша въвежда данъчни облекчения за корабостроителниците, става ясно от съобщение на институцията.

От септември 2016 година Варшава облага продажбите на корабостроителниците с „плосък“ данък в размер на 1%. По този начин компаниите в сектора плащат значително по-малко от останалите компании (корпоративният данък в Полша е в размер на 19%), както и от физическите лица, чиито доходи се облагат с между 18% и 32%, в зависимост от размера им.

В допълнение корабостроителниците плащат своите задължения към хазната едва след като строителството на корабите е напълно финализирано.

Полша е изпратила нотификация до ЕК за данъчната промяна за сектора през декември 2016 година. Опасенията в Брюксел са, че данъчните облекчения в Полша ще нарушат конкуренцията, защото поставят местните компании в привилегировано положение спрямо другите европейски компании в сектора. Според първите оценки на ЕК помощта не е необходима за сектора, защото има полски корабостроителници, които са конкурентни на световния пазар в тази област.

По тази причина и започва и задълбочената проверка на предложената от полското правителство мярка.

В отделно решение от ЕК подкрепиха помощта на полските власти за малките и средните компании в корабостроителния сектор. Предвидените мерки са насочени основно към отпускане на грантове и държавни гаранции за заеми, а общата стойност на пакета е 77 млн. полски злоти (18 млн. евро). Тази програма на полското правителство цели привличането на инвестиции в сектора, посочват от Брюксел.

Корабостроителниците в Полша се радват на особена почит от обществото. Компанията в Гданск например се смята за люлката на „Солидарност“, първата синдикална организация в страната, която не е свързана с държавния апарат, основана от Лех Валенса.

„Солидарност“ спечели изборите в страната през 1989 година и това сложи край на комунистическото развитие на страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още