IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България по пътя към еврозоната? Кога, ако не сега...

Това е идеалният момент да се анонсира подобна стъпка и тя да бъде факт до края на годината, заяви пред Investor.bg бившият премиер Иван Костов

08:21 | 17.01.18 г. 52
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Левовете в марки сменям аз,
вино за да пия в този час.
Доларите стават, левовете не.
Аз ще се напия в долари поне... 

Тази песен на Сашка Васева от вече не чак толкова близкото минало може до няколко години да се превърне в реалност за всички българи, но с известната уговорка, че марките вече не съществуват и са заместени от единната европейска валута. 

Но наистина - от икономическа и финансова гледна точка годината за България започва „ударно“, след като в деня на официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС финансовият министър Владислав Горанов обяви, че се очаква до края на юни страната ни да кандидатства официално за присъединяване към Европейския валутен механизъм, известен като ERM II, като предварителна стъпка преди приемането на еврото. Със сигурност тази стъпка е отдавна подготвяна и вече е коментирана с европейските ни партньори. Самият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви по време на откриването, че „мястото на България е в еврото“.

Това донякъде не е изненада, защото управляващите не един път загатваха, че ще използват именно председателството, за да анонсират официално намеренията си в тази насока. 

Добре е обаче да припомним, че темата е горещият картоф, който различни политически сили и правителства си подхвърлят от близо десетилетие. Влизането на България в еврозоната беше записано във всички икономически предизборни платформи на ГЕРБ. БСП също го посочваха като приоритет. Други пък използваха „казуса“ за медийни спекулации, пропаганда и манипулиране на общественото мнение. 

Трябва ли България дa пpиeмe eвpoтo?

Дa, тoвa щe ocигypи пo-гoлямa cтaбилнocт и по-висок стандарт.
Дa, нo cлeд ĸaтo се дoближим до cpeдния cтaндapт нa живот на EC.
He, това ще повиши инфлацията.
He, защото и ceгa лeвът e cтaбилeн зapaди вaлyтния бopд.
Общо 2201 гласа
  

Само преди година бизнесът сам си организира кръгла маса по темата, като основният извод от дискусиите беше, че страната ни е ужасно закъсняла с тази важна стъпка. 

„Сега е идеалният момент да се анонсира подобна стъпка и тя да бъде факт до края на годината. Предишните години не отговаряхме на всички критерии, бяхме в процедури на свръхдефицит, а България не беше толкова ярко в светлината на прожекторите и нямаше как да се разчита на ефекта, който ще има сега“, коментира за Investor.bg бившият премиер Иван Костов. Той обясни още, че влизането ни в ERM  II е сериозен изпит за страната ни, но успешното му преминаване ще бъде индикатор за сваляне на валутния борд и приемане на еврото като официална валута.

Евентуалното ни приемане в „чакалнята“ за еврозоната често е повод за спекулации и излишно политическо говорене, без да е подкрепено с реални икономически факти. И е хубаво да уточним, че все пак ERM II не е чакалня, както често се нарича, а ценно време, в което да подготвим икономиката си и да подобрим конкурентоспособността ѝ с по-високи доходи и по-висока добавена стойност. По-скоро този механизъм е нещо като „тренировка“ за eврозоната, присъединяването към която несъмнено ще е следващата голяма цел, която все пак едва ли ще бъде реализирана преди 2021 г. (срокът за влизането в еврозоната след приемането в ERM II е минимум две години, разбира се, може и повече, но не по-малко от 24 месеца).

В общи линии през последните години България покрива всички "числови критерии" за членство в еврозоната (Маастрихтските критерии*), което е признато от Европейската комисия и Европейската централна банка в докладите им за конвергентните програми на държавите. 

В този смисъл влизането в ERM II е въпрос на политическо решение, каза преди повече от година Владислав Горанов от парламентарната трибуна.

Всъщност членството в еврозоната е задължение, вписано в договорите за присъединяване на почти всички държави от ЕС и страната ни няма право на дерогация по тази част от задълженията си. Въпросът е кога и дали страните от еврозоната ще се съгласят да приемат за член страната, която е считана за най-бедната в ЕС.

Има и още едно важно уточнение – дали България да стане част от валутния механизъм е съвсем политическо решение, което се взима от всички членове на еврозоната и с участието на ЕЦБ (Горанов вече спомена пред чуждестранните журналисти, че страната ни е получила неофициално одобрението от централната банка), но тя не участва в приемането в еврозоната – това се решава от Европейската комисия и Европейския съвет.

Също така за приемането на еврото не е достатъчно само достигането на изискванията, вписани в Маастрихските критерии, трябва и устойчиво развитие. Това е нещо, с което почти всички експерти, партии и управници са съгласни.

Последна актуализация: 07:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

42
rate up comment 4 rate down comment 3
Aloha
преди 6 години
Аз съм за чакалнята, но по-скоро против скорошно влизане-до 3 години. Нека да влезем в този ERM 2 най сетне, защото в последните 20 години с борда сме си все едно в него. Даже вече и няколко години без прекъсване покриваме и остарелите вече Маастрихтски критерии, а иначе кога ще сме в самата ЕЗ за виси и от ЕЦБ, и от политическото развитие, и от икономиката в европа...и все пак да си припомним, че всички бивши соц. страни, които вече са част от ЕЗ, са престояли в ERM по около десет години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 8 rate down comment 4
abdul
преди 6 години
Ама той "не е виновен, че са го избрали" :-)"Стани да седна" и цирка продължава..Да живее демокрацията.Горе-долу да.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 8 rate down comment 4
Dies Irae
преди 6 години
С други думи почти всички граждани са против, само политиците са за и сега се опитват да го изкарат като мана-небесна само и само повече шматки да клъвнат и да имат подкрепа за вкарването на еврото + на къде да бягат (ето вие искахте и ние го направихме, изпълнявайки волята на народа, пък тя каква стана). Като цяло мненията ни са еднакви просто всеки си вади свой доводи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 4 rate down comment 6
Специалист по всичко
преди 6 години
Влиянието на еврото върху лихвите по кредитите и върху доходността от ДЦК ще е пренебрежимо малко по ред причини. Даже има вероятност изобщо да не се забележи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 8 rate down comment 2
abdul
преди 6 години
"И това е така за да има печалба и за чейнджбюрата"Има смисъл, но напоследък особено по умничките чейндж бюра, правят едни шашми ако и двете операции са при тях. Той е по-дълга тема."Изкуствената инфлация идва през еврото с което сме вързани във валутния борд"тук не мога да се съглася с теб."За по лесния достъп и по евтини кредити би било добре и за хората с добра дисциплина "това е вярно, до толкова, че гарантираш за кредита ти с собственост в България, което е масов случай. Проблема обаче не е валутата, а политическата конюнктура - т.е. в България поради липса на правосъдна система, няма никакви гаранции върху частната собственост освен станалите модерни напоследък .22 калибър."ако се напапкат достатъчно" няма такъв филм. Никога не е "достатъчно"."Според мен най добре е да си стоим на валутен борд - добър лош, без значение е стига да набива някакви спирачки и да слага ограничения на политиците ни."Тук съм съгласен. Това има потенциала да предизвика колапс на политическия бизнес. Ще им пресуши финансирането окончателно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 8 rate down comment 5
abdul
преди 6 години
"да се отървем от всичките тях."Хайде дем хайде да се отървем, ама как? За да се отървеш, трябва да има алтернатива.Алтернатива с неграмотници не може да се направи. Да, Христо Иванов може да е много добър и морален човек, но е политически ***. Както и умно-красивите покрай него. Политически неграмотници са, защото не могат да си прокарат политиката сред населението. Той е само пример за невъзможността за "отърване".Еми какво да направят тия от ЕЗ? Виждат, че има само един политик дето увлича мнозинство, вярно *** син е, вярно нестабилен е, но пък е наш *** син. То сигурно и затова само стабилност му е в устата.Затова се стига до парадокси като този с "числовите критерии", с по-ниски лихви по кредити в лева от колкото в евро и прочее политически глупости, като например вето за България в ЕЗ по политически причини на Холадния и т.н.ЕЗ не може да понесе политическият риск, който носи Бойко, но пък и не може да го разкарат, защото няма алтернатива към момента. Затова динамиката при лихвите е изражение на политическия компромис по темата ЕЗ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 8 rate down comment 3
Dies Irae
преди 6 години
Когато ти си получил евро като заплащане и трябва да го обърнеш в лева за да го харчиш тук имаш курс купува, а когато искаш да купиш евра за да заплатиш стока имаш курс продава. И това е така за да има печалба и за чейнджбюрата иначе те няма да съществуват (нали все трябва да имат някаква печалба с която да си плащат разходите?). Изкуствената инфлация идва през еврото с което сме вързани във валутния борд ( и лева и еврото имат инфлация и стойността им едно към друго трябва да се променя, но заради борда не е така). Затова реалния курс лев-евро в момента би трябвало да е поне 5:1 в полза на евро.За по лесния достъп и по евтини кредити би било добре и за хората с добра дисциплина защото в момента банките в България почти не гледат кредитната история на лицето и много други фактори които би трябвало да намалят лихвения процент на коректните, а всички се бръснат наред освен ако не си реално запознат и не се опиташ да се бориш за по нисък процент и тогава пак е доста трудно. Ако се въведе реална оценка за всеки кредит и кредитоискател биха се нормализирали нещата, но в нашата страна не ми се вярва. По последната точка дори и да се самозаличат те ако се напапкат достатъчно, дреме им, че повече няма да ги избираме. Все ще си подготвят нов кадър които да продължи папкането без да се налага да са на светлината на прожекторите. Така, че това си е важна точка по казуса от страната на отрицателните доводи.Според мен най добре е да си стоим на валутен борд - добър лош, без значение е стига да набива някакви спирачки и да слага ограничения на политиците ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 3 rate down comment 9
thehappyroger
преди 6 години
2030-та един град икономика, останалото деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и бойкочарник/боклукчарник, до 2025-та малкия и средния бизнес ще е фалирал, предстои да го видите, няма да остане средна класа, само мутри и приближени до властта *** и хрантутници-гласоподаватели на държавна хранилка, някои от тях са хора които злоупотребяват на поразия с обществени финансови средства, от 3млн за усвояване 1 се краде, било мн добре като има средства за усвояване, това са думи на хората на бившите сикаджии, някои от тях настоящи масони, които "печелят" обществените поръчки, след 2030-та няма да има пари за пенсии, предстои да го преживеете, плюс все по-агресивни планетарни промени по целият свят, вие си мислите, че това е някакъв майтап като го разправям, капитализмът предстои да бъде заличен от съществуването, заедно с целият егоизъм, който поражда и всички ***, които го поддържат, космически процес за смяна на парадигмата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 6 rate down comment 3
abdul
преди 6 години
"няма да губят някаква сума при конвертиране от евро в лев."И сега има чейнджбюра, които не те таксуват при обратната операция, ако им покажеш, че първата операция е също при тях."Ще имаме реално измерване на инфлацията"Изкуствената инфлация не идва от валутата, а от мръсните политически поръчки и различни качества на стоки/услуги в периферията на ЕС."Граждани и бизнес ще имат по лесен достъп и по евтини кредити."това е положително, реално само за хора с лоша финансова дисциплина. Скъпите кредити са скъпи не защото не сме в ЕЗ, а защото кредитополучателите не ги връщат, което няма нищо общо с валутата също. Или има, ама то не важи за гражданите ;-).Премахвайки условието скъпите кредити да са скъпи за лошите, се размива отговорността на ниво ЕЦБ, като лошите кредити ще бъдат платени от добрите кредитополучатели, най-вероятно чрез инфлация и отрицателни лихви по депозитите. Принудително, чрез монопол на банките върху плащанията."да харчат много по безразборно"Е точно това ако се случи днешните политици ще се самозаличат скорострелно.Има и вариант да продължим с валутния борд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 7 rate down comment 4
bgMan
преди 6 години
Не вярван нито едните престъпници, групировки и масонски ложи, нито на другите. Всеки от тях си гони само неговите си интереси. Трябва да се отървем от всичките тях.Опозиция наричам в този случай просто конкурентната банда бореща се да седне на мястото на управляващата в момента престъпна шайка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още