IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България по пътя към еврозоната? Кога, ако не сега...

Това е идеалният момент да се анонсира подобна стъпка и тя да бъде факт до края на годината, заяви пред Investor.bg бившият премиер Иван Костов

08:21 | 17.01.18 г. 52
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Левовете в марки сменям аз,
вино за да пия в този час.
Доларите стават, левовете не.
Аз ще се напия в долари поне... 

Тази песен на Сашка Васева от вече не чак толкова близкото минало може до няколко години да се превърне в реалност за всички българи, но с известната уговорка, че марките вече не съществуват и са заместени от единната европейска валута. 

Но наистина - от икономическа и финансова гледна точка годината за България започва „ударно“, след като в деня на официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС финансовият министър Владислав Горанов обяви, че се очаква до края на юни страната ни да кандидатства официално за присъединяване към Европейския валутен механизъм, известен като ERM II, като предварителна стъпка преди приемането на еврото. Със сигурност тази стъпка е отдавна подготвяна и вече е коментирана с европейските ни партньори. Самият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви по време на откриването, че „мястото на България е в еврото“.

Това донякъде не е изненада, защото управляващите не един път загатваха, че ще използват именно председателството, за да анонсират официално намеренията си в тази насока. 

Добре е обаче да припомним, че темата е горещият картоф, който различни политически сили и правителства си подхвърлят от близо десетилетие. Влизането на България в еврозоната беше записано във всички икономически предизборни платформи на ГЕРБ. БСП също го посочваха като приоритет. Други пък използваха „казуса“ за медийни спекулации, пропаганда и манипулиране на общественото мнение. 

Трябва ли България дa пpиeмe eвpoтo?

Дa, тoвa щe ocигypи пo-гoлямa cтaбилнocт и по-висок стандарт.
Дa, нo cлeд ĸaтo се дoближим до cpeдния cтaндapт нa живот на EC.
He, това ще повиши инфлацията.
He, защото и ceгa лeвът e cтaбилeн зapaди вaлyтния бopд.
Общо 2201 гласа
  

Само преди година бизнесът сам си организира кръгла маса по темата, като основният извод от дискусиите беше, че страната ни е ужасно закъсняла с тази важна стъпка. 

„Сега е идеалният момент да се анонсира подобна стъпка и тя да бъде факт до края на годината. Предишните години не отговаряхме на всички критерии, бяхме в процедури на свръхдефицит, а България не беше толкова ярко в светлината на прожекторите и нямаше как да се разчита на ефекта, който ще има сега“, коментира за Investor.bg бившият премиер Иван Костов. Той обясни още, че влизането ни в ERM  II е сериозен изпит за страната ни, но успешното му преминаване ще бъде индикатор за сваляне на валутния борд и приемане на еврото като официална валута.

Евентуалното ни приемане в „чакалнята“ за еврозоната често е повод за спекулации и излишно политическо говорене, без да е подкрепено с реални икономически факти. И е хубаво да уточним, че все пак ERM II не е чакалня, както често се нарича, а ценно време, в което да подготвим икономиката си и да подобрим конкурентоспособността ѝ с по-високи доходи и по-висока добавена стойност. По-скоро този механизъм е нещо като „тренировка“ за eврозоната, присъединяването към която несъмнено ще е следващата голяма цел, която все пак едва ли ще бъде реализирана преди 2021 г. (срокът за влизането в еврозоната след приемането в ERM II е минимум две години, разбира се, може и повече, но не по-малко от 24 месеца).

В общи линии през последните години България покрива всички "числови критерии" за членство в еврозоната (Маастрихтските критерии*), което е признато от Европейската комисия и Европейската централна банка в докладите им за конвергентните програми на държавите. 

В този смисъл влизането в ERM II е въпрос на политическо решение, каза преди повече от година Владислав Горанов от парламентарната трибуна.

Всъщност членството в еврозоната е задължение, вписано в договорите за присъединяване на почти всички държави от ЕС и страната ни няма право на дерогация по тази част от задълженията си. Въпросът е кога и дали страните от еврозоната ще се съгласят да приемат за член страната, която е считана за най-бедната в ЕС.

Има и още едно важно уточнение – дали България да стане част от валутния механизъм е съвсем политическо решение, което се взима от всички членове на еврозоната и с участието на ЕЦБ (Горанов вече спомена пред чуждестранните журналисти, че страната ни е получила неофициално одобрението от централната банка), но тя не участва в приемането в еврозоната – това се решава от Европейската комисия и Европейския съвет.

Също така за приемането на еврото не е достатъчно само достигането на изискванията, вписани в Маастрихските критерии, трябва и устойчиво развитие. Това е нещо, с което почти всички експерти, партии и управници са съгласни.

Последна актуализация: 07:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 9 rate down comment 6
Специалист по всичко
преди 6 години
Посочените предимства по-скоро са дискусионни в известна степен. Но да не навлизам в подробностиОт друга страна недостатъците също не са много съществени и опасни. Така че не очаквайте еврото да ни реши проблемите само по себе си, нито пък да ги задълбочи.Лично за мен по-голямото значение за приемането в Еврозоната е от политическа гледна точка, отколкото от икономическа. Имам предвид политическия престиж, който носи, сближаването с европейските партньори, ход за демонстриране на доверие и стабилност в ЕС и ЕЗ и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 7
scott
преди 6 години
Не съм гледал за другите. Въпроса е, че България не е готова и не иска да приема еврото. Шмекерлйците ще лъснат по време на тестовете. Пак казвам: ако нямаше сега, е момента, ПРЕДВИДЕНИ ПАРИ КАТ ПОМОЩ ЗА СТРАНИТЕ, ДЕТ ШЕ КАНДИДЦТВАТ ЗА ВОНАТА, таз тема немаше да присъства никъде. И да, вече СМЕ ДАЛИ НЕЩО НА СВЕТЪ! ЕСТОНИЯ ИСКА ДА ПОДСИЛИ СВОЯТА КАТДИДАТУРА ЗА ЕВРОТО. Сдвоява с България. Пеговори, съгласия, горката наивна страна ИСАШЕ ДА НИ ПОДАРИ ЕЛЕКТРОННО УПРАВЛЕНИЕ КАТ ТЕХНОТО! ЦЕЛИЯ СОФТВЕРЕ, ЗА ДА СЕ ДОБЛИЖИМ И ИЗРАВНИМ. Това - гепването на 2 милиарда от здравната каса с подобно алиби, отказ от кандидацтване за ерм2 с тех, увъртане, завой на 180 градуса - ТОВА НИКОГА И НИКОЙ НЕМА ДА НИ ГО ПРАСТИ. И НЕМА ДА ГО ЗАБРАВИ. ДАВО КОСТОВ И БОРИСОВ МОЖ ДА СЕ ПРАВАТ, ЧЕ НЕ СЕ Е СЛУЧИЛО. АКО ТРЕБВА: пак ше дадеме нещо не светъ, кат вътре в ерм 2, но вън от еврото. Повервай, щом истинските мотиви за пушека са така прозрачни за мен, се МНОГО ПО-ДОБРЕ ПРОЗРЕЧНИ ЗА МОЗЪЧНИЯ ТРЪСТ В БРЮКСЕЛ. И СЕ ПОДИГРАВАТ И ЗАБАВЛЯВАТ ПРЕДОСТАТЪЧНО............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 22 rate down comment 3
zelka007
преди 6 години
Когато Емил Хърсев казва "Добър ден! Това е добро за нас!" - винаги, ама винаги поглеждайте къде е слънцето и какво се крие под камъчето . Почти няма мащабна схема в БГ, в която да не изплува името му. Ако не е откровенно мошеническа, то със сигурност е на ръба на закона и морала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 20
simbad12
преди 6 години
Четете си телеграф, пушете си булгартабак от лафка, пазарувайте си китайски стоки от техномаркет и си пийвайте по едно телишко вино. Костов е голям политик и експерт, той ни вкара в НАТО и ЕС. Забравихте ли ЖАН?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 8
bigmamascandal
преди 6 години
Aй сега ако ми дадеш приомер за държава, дет е влязла в ЕРМ2 и след това не е влязла в зоната, ще те черпя каса бира. Или викаш и ний ще дадем нещо на света?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 10
scott
преди 6 години
да и ко?ДА ТЕ ЗЕМАТ У ЕРМ2 НЕ Е КАТО ДА ПРИЕМЕШ ЕВРОТО.........Се едно да си изпратиш св-то на работодател. Интервютата тапърва прадцтоят. да си чул некой да се феку, че е кандидацтвал за работа?Да ти кажем: ПРИЕМАНЕТО НА ЕВРОТО СТАНА С КОНСЕНСЕС МЕЖДУ СТРАНИТЕ В ЕВРОЗОНАТА. НЕ С ПОРЦЕНТИ, СИЧКИ ТРЕБВА ДА КАЖАТ "да". ХОЛАНЗИЯ ЧАКА ТАМ. АКО НЕЩО СЕ ЗАМИСЛИ - ИМА ГЕРМАНИЯ ДА И ЗАПОВЕДА ДА КАЖЕ НЕ, КАТ НЕИН ОБИЧАЕН ИЗПЪЛНИТЕЛ НА МОКРИ ПОРЪЧКИ. Аре по-широк погуед малко................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 7
bigmamascandal
преди 6 години
мислих, че в тоя сайт може да има сериозна дискусия. Не смятате ли, че няма формален мотив, с който да откажат влизане в ERM-2. Просто няма. И с това ББ е наясно, инааче нямаще да изтъпани Горанов да говори, и то пред международната преса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 7
scott
преди 6 години
да добавим, че лично Борисов заповеда на Дянков да гепне 2 милиарда от здлавната каса, сви си ги джоб пърасъ, Естония се фана за главата и ни заплю и препика. Защо сега да е различно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 9
scott
преди 6 години
скандално е да се прадставят нещата така, че влизането ни в еврозоната зависи само от нашто желание и решение."Никакво разширяване на еврозоната" В.Шойбле. Виж кога го е казал и щи се изясни, че неште са плямпала. И ПРОСТО ИСКАТ ДА ГЕПНАТ ПАРИТЕ, ПРЕДВИДЕНИ КОТО ПОМОЩ ЗА СТРАНИТЕ ИЗЯВИЛИ ЖЕЛАНИЕ ДА СЕ ПРИСЪЕДИНЯТ КЪМ ЗОНАТА. Борисов им е фърлил око и сега неговите лейтенанти лъжат и мажат. Позициа пичели-пичели! Хем ше земеме парите, хем нема да ни земат у еврото. Ше има делко. КТБ ти пак буестиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 17
ABBA
преди 6 години
За сведения на чакащите светлото бъдеще: кога ни освободиха от турско ни рекоха - ааа не може! Турция има много дългове, ще плащате. Русия ги пое, после ние наплащахме, какво наплащахме и чичко Ленин накрая каза, че каквото имала Русия да взема, него не го интересува - и минахме метър.А сега САЩ, като почнаха да развалят ЕС (в началото бе UK, после нейното вярно куче Полша...), ако сме в еврозоната и тя рухне, имате ли бееееее неграмотници, колко са дълговете в тая зона!? Не!? Ами почти толкова:http://usdebtclock.org/ Нали долар и евро се стараят от кумова срама да поддържат паритет, и с дълговете е така - инак няма такъв филм! Факт!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още