IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО: Турция е много ценен съюзник на пакта

Алиансът няма присъствие на терен в Сирия, коментират още от организацията по повод коментари на турския президент Реджеп Тайип Ердоган

19:27 | 16.01.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турция е "много ценен съюзник" и Северноатлантическият алианс е ангажиран с отбраната на Турция, заявиха от централата на НАТО по повод призив на турския президент Реджеп Тайип Ердоган Алиансът да заеме позиция относно плановете на САЩ за създаване на сирийски гранични сили с участие на кюрдски милиции, предаде Асошиейтед прес.

Говорейки пред депутати от неговата партия днес, Ердоган постави под въпрос позицията на НАТО. "Хей, НАТО! Вие сте длъжни да се противопоставите на онези, които безпокоят и нарушават границите на вашите членове", каза турският президент.

От централата на НАТО напомниха, че Алиансът няма присъствие на терен в Сирия и че това е въпрос на оглавяваната от САЩ коалиция срещу терористичната групировка "Ислямска държава".

Отношенията между Турция и САЩ се влошиха заради американската подкрепа за сирийските кюрдски милиции, известни като Сили за защита на народа (СЗН), които Турция смята за голяма заплаха за своята сигурност, отбелязва Асошиейтед прес. САЩ обаче разчитат на СЗН в борбата срещу "Ислямска държава". Международната коалиция за борба с джихадистката групировка обяви, че ще сформира сирийски гранични сили, за да попречи на евентуално възраждане на "Ислямска държава" в Сирия.

Ердоган обвини вчера САЩ, че създават "терористична армия" по границата на Турция със Сирия и предупреди, че Анкара ще я унищожи още в зародиш. Турция обяви, че ще предприеме нова военна офанзива в Сирия срещу сирийските кюрдски милиции, по-специално в района на Африн.

На фона на това съобщение САЩ призоваха всички страни да прекратят ескалацията в района на сирийско-турската граница и да се съсредоточат върху борбата с "Ислямска държава", заяви днес говорителят на Пентагона майор Ейдриън Ранкин-Галоуей, цитиран от ТАСС.

"Коалицията не провежда операция в района на Африн, защото се е концентрирала върху военните операции срещу "Ислямска държава" (ИД). Ние призоваваме всички страни да избягват по-нататъшна ескалация и да се съсредоточат върху разгрома на ИД, която представлява заплаха за всички нас", каза говорителят на Пентагона.

Говорителят на операция "Непоколебима решимост" срещу ИД в Ирак и Сирия, американският полковник Райън Дилън, заяви днес, че зоната, която Анкара е обявила за военна операция срещу кюрдските милиции в Сирия, се намира извън сферата на отговорност на международната коалиция под командването на САЩ, съобщава ТАСС.

Полковник Райън Дилън говори в Брюксел, където се провежда двудневна среща на Военния комитет на НАТО.
"Обявената зона на турската операция се намира извън зоната на отговорност на коалицията", заяви полковник Райън Дилън в отговор на въпрос дали САЩ подкрепят турската операция.

Началникът на турския Генерален щаб Хулуси Акар заяви днес в Брюксел, че Турция няма да позволи сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) да получат подкрепа и подчерта, че НАТО не трябва да прави разграничение между терористичните групировки.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 17 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Разбирайте го така - Турция е много ценен съюзник, но Ердоган не е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Ше принудят Ердоган да извади Турция от НАТО ако продължават да се правят на луди ... и ЕС и САЩ . След опита за преврат , Ердоган ше играе "ва банк" .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още