IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: ЕС не реагира навреме на световните проблеми, а поема последиците

България получи подкрепата на европейските депутати за влизането в "предверието" на еврозоната и Шенген

11:42 | 17.01.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Архив Олег Попов, Investor Media Group

Европейският съюз не реагира навреме на световните проблеми и оставя други държави да поемат лидерството, а след това поема в пълна степен последиците. Това коментира българският премиер Бойко Борисов пред Европейския парламент.

Той посочи за пример световната финансова криза преди години, както и мигрантската вълна, обхванала Европа. Затова и общата политика по отбрана и миграцията са едни от приоритетите на България за председателството на Съвета на ЕС в следващите шест месеца, допълни той.

Бойко Борисов за първи път участва в дебат в пленарната зала в Страсбург, по време на който страната ни представи своите приоритети като ротационен председател на Съвета на ЕС. Пред депутатите българският премиер посочи, че приоритетите ни са свързани на първо място с бъдещето на ЕС и младите хора и Западните Балкани, но също така и със сигурността и стабилността на общността и дигитална Европа.

Пред европейските депутати Борисов обяви още, че страната ни е финансово стабилна с 4% ръст на икономиката през 2017 година и 6% безработица. България е готова за "чакалнята на еврозоната", потвърди още той.

По време на дискусията беше призната стабилността на страната и че мястото й е в еврозоната и Шенген и депутатите изразиха своята подкрепа за страната за присъединяването към тях. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер похвали България за финансовата стабилност и потвърди, че е готова за присъединяване към ERM II.

Представителите на парламентарните групи подкрепиха фокуса за председателството ни, особено по отношение на Западните Балкани, миграцията и релокацията на бежанците, както и политиките за младите хора. От "Социалистите и демократите" поискаха и мерки за премахване на социалните неравенства.

Зелените в ЕП обаче критикуваха страната ни - за липсата на мерки срещу корупцията, въздействието върху медиите, и настояха и за мерки срещу ксенофобията. Председателят на групата Ска Келер коментира още, че в София има протести в защита на Пирин и беше категорична като председател на Съвета на ЕС страната трябва да покаже, че може да защити една "прекрасна планина".

Бойко Борисов отговори, че опазването на българската природа е приоритет за правителството и с години инфраструктурни проекти са били бавени, за да бъдат защитени животински и растителни видове. Той посочи, че води непрекъснато разговори с природозащитните организации. По отношение на Пирин става дума за изграждането единствено на втори лифт, който ще опази природата и "една керемида повече няма да се сложи там", заяви той. 

Българският премиер беше категоричен, че София води сериозна битка с корупцията. Посочи, че ако има толкова сериозен проблем с корупцията, ГЕРБ няма да бъдат избирани на власт, а финансовата стабилност няма да бъде факт.

"Не съм виновен, че спечелих изборите", каза още Бойко Борисов. 

По отношение на Истанбулската конвеция лидерът на ГЕРБ беше категоричен, че ще направи всичко възможно тя да бъде ратифицирана в българския парламент и посочи, че на пленум на БСП преди дни е взето решение текстовете на конвенцията да не бъдат подкрепени.

Миграция

В своето изказване пред ЕП Борисов посочи, че през последната година миграционният натиск към Европа е нулев и заслуга за това има споразумението с Турция, което трябва да продължи. Той обеща България да насочи усилията си към намиране на решение на проблема за релокацията на мигрантите.

"България, Гърция и Италия са на входа на мигрантската вълна и трябва да има решение за общо опазване на европейските граници", каза Борисов.

Той е убеден, че влизането в Европа трябва да става само през контролните пунктове и да се направят "сигурни центрове" в близост до военните конфликти, за да могат хората да се върнат и да участва във възстановяването на страните си след края на конфликта.

Икономическите мигранти ще бъдат допускани до страни, които имат нужда от тях, добави още българският премиер.

Западни Балкани

По отношение на Западните Балкани Борисов заяви, че трябва честно да бъдат заявени вижданията за интегрирането им в Европа и призна, че в мандата на тази ЕК няма да има приети нови членове в общността.

"В момента народите от Балканите очакват, че бидейки географски и исторически в Европа, ще имат план за присъединяването в ЕС", каза още Бойко Борисов и посочи, че очаква и решаване на спора за името на Македония да бъде решен, за да даде перспектива на Скопие за европейско членство.

Бойко Борисов беше категоричен, че трябва да се работи, за да не се обезлюдяват Западните Балкани, да се задържат младите хора в тези страни и припомни, че интересът към Западните Балкани от страна на Китай, Русия, Саудитска Арабия и т.н. е голям. "Изходът е европейска перспектива", каза още премиерът, припомняйки, че регионът е интересен и за терористични организации, заради големия процент мюсюлманско население.

България е мост между Балканите и ЕС и може да е вдъхновение за страните от региона, категоричен беше Жан-Клод Юнкер след изказването на Борисов. Той допълни, че страната е добре подготвена за председателството.

Присъединяването към ЕС не е нещо естествено, а трябва да се изработи, беше посланието на председателя на ЕК към страните от региона. Той допълни, че те заслужават реална европейска перспектива и в региона трябва да бъдат направени реформите, а конфликтите - изгладени.

Другите предизвикателства пред България

България ще работи и за нормализиране на отношенията с Русия, заяви още Бойко Борисов в Европейския парламент.

Пред страната ни в следващите шест месеца предизвикателство ще бъде и новата финансова рамка на ЕС в следващия програмен период и бъдещето на Кохезионната политика, както и общата политика за отбрана. 

Като приоритет за България в следващите шест месеца ще бъде още и Енергийният съюз, отчете Борисов и похвали Естония за председателството в предишните шест месеца. "Ще се радвам, ако се доближим до техните успехи", каза българският премиер.

От своя страна Юнкер посочи, че върховенството на закона е в основата на европейските ценности и отбеляза, че това трябва да бъде спазено и след влизането в ЕС. Той посочи, че София трябва да търси компромиси, за да бъдат изгладени проблемите между Полша и ЕС по отношение на върховенството на закона.

В своето изказване председателят на ЕК отбеляза още, че Brexit ще е катастрофа за ЕС и допълни, че Брюксел е готов да подаде ръка и ако британците искат да останат, те могат да го направят. Юнкер призна, че Великобритания никога не се е чувствала добре в общността и ЕС не е направил нищо, за да поправи това, тоест и двете страни имат вина за Brexit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 3
Иван Митев
преди 6 години
Европейският съюз не страда от световните проблеми, а от собственото си незачитане на вредното влияние от еврото.При запазването на тази грешка щетите ще продължават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
kalendar
преди 6 години
Той е прав. Ама това е така от как има ЕС. И става все по-малко така. За това Лондон се опитваха да се махнат. И като влизахме и като Германия му създаваше партията - пак беше така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 4
abdul
преди 6 години
А не беше ли така?Без малко да имаме президент от третия пол в стремежа си да сключи сделка с "опозицията", за да му пуснат. :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
mrynmryn
преди 6 години
"Не съм виновен, че спечелих изборите"Това звучи все едно ги е спечелил случайно, без никакви действия от неговата страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
abdul
преди 6 години
"Посочи, че ако има толкова сериозен проблем с корупцията, ГЕРБ няма да бъдат избирани на власт, а финансовата стабилност няма да бъде факт."Не съм виновен, че спечелих изборите", каза още Бойко Борисов. "Така написано изглежда, че не ЕЦБ, която му подпират правителството с пари, а той лично я поддържа тая финансова стабилност. :-)Но нека, той не е виновен че е спечелил изборите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още