IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитирането на домакинствата ще нарасне с 9%, а за бизнеса – с 5,5% тази година

Основият риск за банковия сектор е евентуално прегряване на пазара на недвижими имоти, предупредиха финансови анализатори

20:01 | 17.01.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

След изчистване на ефекта от продажбата на проблемни вземания, кредитирането на домакинствата ще отчете близо 9% годишен ръст, а заемите за бизнеса ще се увеличат с около 5,5%.

Това прогнозираха анализатори на УниКредит Булбанк, които се занимават с икономически проучвания.

Според тях икономическата среда, в която българските банките работят, ще продължи да се подобрява и през 2018 година.

По-високите цени на жилищата в комбинация с увеличението на доходите и заетостта ще доведат и до по-голямо търсене на кредити от домакинствата, което ще продължи да изпреварва търсенето на заеми в корпоративния сектор, показват данните на най-новото проучване. 

От него става ясно, че показателите за доверието са близо до най-високите нива, достигани в най-новата ни стопанска история, което е сигнал, че домакинствата се чувстват по-уверени за перспективата пред доходите и работните си места.

Ниското проникване на кредитирането в тази част от икономиката, в сравнение с останалите страни от Централна и Източна Европа, ще продължи допълнително да подкрепя ръста на кредитирането за домакинствата, особено като се имат предвид все още привлекателните маржове на печалба в този сегмент, прогнозират анализаторите.

Малките и средните фирми ще стимилират кредитирането

Ръстът на кредитите за бизнеса ще дойде по-скоро от малките и средните фирми, тъй като повечето големи компании разполагат със значителни свободни средства, което ще им позволи да финансират ръста на инвестициите си, без да разчитат на заеми, отчитат в УниКредит Булбанк.

Важен фактор за по-голямото търсене на корпоративни кредити ще бъде ускоряването на инвестициите до 5,5%, измерени чрез бруто образуването на основен капитал, при 2,7% очакван реален ръст за миналата година.

Очакванията са да има повече инвестиции не само в сградно строителство и в нови транспортни средства, но и в най-силно трансформиращата структура на икономиката – инвестиции в машини и съоръжения.

„Фокусът върху експортно ориентираните проекти ще се запази, но очакваме известно увеличение и на производствения капацитет на компаниите, ориентирани към вътрешното търсене, тъй като средносрочната перспектива пред растежа на българското стопанство отчете чувствително подобрение в хода на изминалата година“, посочват в анализа си експертите от УниКредит Булбанк.

  Основен сценарий за развитието на българския банков сектор

Източник: БНБ, УниКредит Булбанк

Ускоряване на реалния ръст на БВП до 4,4%

Основният сценарий за българската икономика на икономистите на УниКредит Булбанк предвижда ускоряване на реалния ръст на БВП до 4,4% в условията на ниска инфлация и доближаване на икономиката до пълна заетост.

Структурата на растежа на БВП ще се подобри, като инвестициите (както в ново сградно строителство и инфраструктура, така и в машини и производствено оборудване) също ще нараснат, подобно на потреблението и износа, сочат още данните.

Това ще направи модела на растеж на българското стопанство по-широко базиран, а по този начин и по-устойчив. Силният ръст на БВП ще бъде съпътстван и от запазване на значително положително салдо във външната търговия, което ще допринесе за продължаващо свиване на външния дълг и по-нататъшно подобряване устойчивостта на икономиката срещу възможни нови шокове, показва анализът. 

Конкуренцията ще сваля лихвите на заемите

В аналитичното звено, ръководено от главния икономист на банката Кристофор Павлов, смятат, че в условията на силна конкуренция между банките лихвите по кредитите вероятно ще продължат да намаляват.

Според експертите този процес ще протича с по-ниска интензивност в сравнение с миналата година, а една отп причините е набиращото скорост нормализиране на лихвите в еврозоната.

    Приложими лихвени проценти по депозити и кредити, средногодишни, по салда

Източник: БНБ, УниКредит Булбанк

Подобряване на качеството на заемите

Проблемните кредити намаляват, като в края на миналата година са стигнали до 11,2% от общо кредитите при 12,8% година по-рано. Но анализаторите са на мнение, че ще са необходими още усилия в тази посока, за да се ускори процесът на рециклиране на проблемните кредити, включително чрез подобряване на съдебните процедури за преструктуриране дълга на проблемни длъжници, и по-нататъшно развитие на пазара на несъбираеми заеми.

Те напомнят, че на консолидирано ниво капиталовите буфери на българските банки са значително по-високи от тези за повечето страни в Европа, което показва, че устойчивостта на системата, както и способността ѝ да абсорбира загуби от нови шокове, е на по-комфортни нива от тези в почти всички европейски страни.   

Пазарът на имоти

Основен риск за благоприятния сценарий за банковия сектор обаче остава рискът от прегряване на пазара на недвижими имоти, предупреждават икономистите.

Досега двуцифреният ръст на цените остава сравнително изолирано явление, което обхваща най-вече някои от най-предпочитаните квартали в столицата.

Анализът показва, че през последните няколко месеца може би дори са налице и първи сигнали за успокояване на пазара и преход към динамика на цените, която по-силно се подкрепя от фундаменталните фактори.

Въпреки това е необходимо да се наблюдава внимателно пазара на имоти, тъй като по-високите цени на недвижимостите могат да навредят на икономическия растеж, категорични са експертите.

Икономистите на банката напомнят, че когато увеличението на цените на недвижимостите достигне прекомерно високи мащаби, може да се стигне до рязък спад, който е достатъчен да изпрати икономиката в рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
thehappyroger
преди 6 години
Доста сте се заблудили, след 2030-та даже няма да има пари за пенсии, не само за по-високи заплати в държавният сектор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
thehappyroger
преди 6 години
2030-та един град икономика, останалото деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и бойкочарник/боклукчарник, до 2025-та по-голямата част от малкия и средния бизнес ще фалира, особено в провинцията, кой *** вярва, че в отвсякъде разграбена ***, с предстояща брутална демографска катастрофа, предстои светло бъдеще? Защо заблуждавате хората да ви теглят от кирливите пари, които най-вече ги придобивате с кражби и злоупотреби? Наистина ли очаквате, че в масоно-мафиото-мутрено-милиционеро разграбената отвсякъде и разпадаща се гнусна *** България ще останат нормални хора, които да правят бизнес на СВЕТЛО, при положение, че условията за малкия и средния сектор стават все по-гнусни и невъзможни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още