IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Китай се готвят за търговски "сблъсък на титаните"

Рекордният годишен търговски излишък на Китай със САЩ може да се превърне в причина за конфликт

08:09 | 19.01.18 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	Дали Китай и САЩ не са в навечерието на търговска война? <em>Снимки: Ройтерс</em></p>

Дали Китай и САЩ не са в навечерието на търговска война? Снимки: Ройтерс

Последният път, когато Вашингтон се мобилизираше за търговска война, Роналд Рейгън беше президент, а Япония - неприятелят.

Днес Белият дом вади същите оръжия – комбинация между тарифи и квоти, насочени основно срещу китайския внос. В тяхното полезрение е всичко от желязо до соларни панели и перални. Рекордният годишен търговски излишък на Китай със САЩ, обявен миналата седмица, е потенциалният катализатор на конфликта, идващ след година на остри реплики от страна на американския президент Доналд Тръмп, пише вестник Wall Street Journal.

Търговската война не е задължителна, но ако се стигне дотам, няма да има нищо общо с битките, които се водеха през 80-те години на миналия век заради японските полупроводници, автомобили и телевизори.

Този път силите са по-равномерно разпределени – Америка никога не се е изправяла в търговска схватка срещу опонент като Китай, що се отнася до размери на икономиката, индустриални възможности и глобални амбиции.

Също така Япония беше съюзник, а Китай става все по-голям противник. Това увеличава риска от ескалация, особено след като подкрепата за Пекин намалява сред американския политически спектър, както и в американската бизнес общност – традиционно силен защитник на търговията с Поднебесната империя.

В тази назряваща битка, подклаждана от протекционистични политики и в двата лагера („Америка на първо място“ на Доналд Тръмп и „Китайската мечта“ на Си Дзинпин), всяка страна има преувеличено чувство за своето надмощие.

„Задава се търговска война заради идеологическия фанатизъм и напълно противоречивите изчисления за това кой има по-голям ливъридж“, заяви Скот Кенеди, експерт по китайска индустриална политика към аналитичния Център за стратегически и международни проучвания.

В същото време световните пазари изглеждат забележително неподготвени за това, което би могло да се превърне в сблъсък на титани, посочва американския вестник. С изключение на ядрената заплаха на Северна Корея търговската война между САЩ и Китай е най-големият потенциален икономически риск за 2018 г.

Щом веднъж се зададат, ефектите от търговската война ще се почувстват далеч отвъд пределите на участниците в нея.

Ако се разпростре на достатъчно разстояние, конфликтът може да срути цялата архитектура на световната търговия. Това наистина е възможно и да е целта на Тръмп, посочва още Wall Street Journal. Отдавнашна теза на президента е, че една от най-големите грешки на САЩ е въвеждането на Китай в Световната търговска организация (СТО) през 2001 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
1929 - 193Само за 10 години са успяли така да нагнетят напрежението, че да се стигне до масов кютек.САЩ с това, което правят с долара водят света точно натам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
Нещата са всъщност дори по зле.Наме единни цени, няма единни пазари, скандалите в CTO не спират.Ембарго и протекционизъм:- отричане на Китай като пазарна икономика и последващи двуцифрени % мита за стоки като метали, соларни панели и др.- ембарго към различни държави по политически причини.- различни (промоционални) цени на саудитски азербайджански петрол и др.Тези факти, в комбинация с финансовите золуми, които причинява САЩ в света създават големи проблеми в СТО.За да запази САЩ икономическата си доминация след забавянето на експанзията си ще трябва да наблегне на изолацията (което Тръмп всъщност се опитва да направи), ноо как изолираш държави деляща ги 1 граница, а понякога дори без граница? Да, говоря за Източна Европа и не само..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 1
Lucifer
преди 6 години
Девалвацията на $ не спирала никога, но след 2001г се ускори. Бавно, неусетно с колебливи двупосочни движения, но $ вече не е твърда валута. По-ужасното е че $ принуди и всички останали валути да последват неговия пример. Все някой ден ще има зануляване и последиците ще са нов финасов ред, вероятно пак някакъв вид златен стандарт, поне в началото за доверие и после пак старите познати инфлационни гимнастики за стимулиране и т.н. и т.н.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 6
Ironhorse
преди 6 години
И САЩ и Китай са натрупали колосални дългове.САЩ външни, а Китай вътрешни.Все по отчетливо се казва, че през 2018 или 19 ще има нова много по-голяма световна криза от тази през 2007/8.Все си мисля, че САЩ ще прибегнат до девалвация на долара, което ще доведе автоматично до поскъпване на суровините.САЩ помпат като луди нефт и още през 2018 ще са производител 1.Китай, колкото и да се пъчин няма вътрешен пазар, който да дава стабилност, а напротив, свръхкредитиран и пред тотален колапс.Кой ще купува ДЦК на ФЕД, ако Китай откаже ?Китай няма как да откаже, дори русия в момента купува като луда ДЦК на САЩ.За мен предстои ново преразпределение на богатствата. Твърде много електронни пари се появиха, а зад тях нищо, което скоро ще бъде поправено. САЩ тази игра са я играли няколко пъти, Китай нито един път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 18
Иван Митев
преди 6 години
САЩ и Китай понасят щети от пренебрегване вредното влияние от парите. Ако не се допускаше тази грешка САЩ и Китай нямаше да имат сегашните дългове. Все още правителствата на САЩ и Китай не зачитат лошото държавно поведение и щетите се уголемяват. Търговският конфликт между двете страни е последица при условия на фаталната държавна грешка.Възможностите са: Първа: Без защита срещу вредното влияние от парите, щетите в САЩ и Китай се увеличават.Втора: Прилагането на защита срещу вредното влияние от парите.Тогава ще е прекратен водещият причинител за сегашните актуални щети в САЩ и Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 1
abdul
преди 6 години
Победителя ще се реши от това кой какво може да загуби, а не от това, кой какво ще спечели. То е ясно - победителя печели всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 6
mrynmryn
преди 6 години
Ако ще е падение, то поне ЕС направи нещо по въпроса и извлече полза. Но не вярвам, те Китай и САЩ са като дупe и ***, по-скоро ми се струва вятър за пред матрЯла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 2
Jorkata
преди 6 години
И двете, дедо попе, и двете :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
bgMan
преди 6 години
Интересен сблъсък или тотално икономическо падение и опустошение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 0
Jorkata
преди 6 години
И двете държави зависят страшно много една от друга... това ще е интересен сблъсък, ако се стигне до там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още