IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България подкрепя стратегията за предотвратяване на отпадъците от пластмаси

В документа се съдържат мерки, които да доведат до насърчаване на разделното събиране и рециклирането на пластмасови отпадъци

16:02 | 17.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

"България приветства приемането на Стратегията за предотвратяване на отпадъците от пластмаси. По време на Българското председателство ще бъдат проведени дискусии по различните законодателни и незаконодателни мерки, заложени в документа", заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов по повод представянето на стратегията, цитиран в съобщение от МОСВ. 

Стратегията представлява незаконодателен документ на Европейската комисия, а целта е да се преодолее негативният отпечатък на пластмасите върху околната среда.

В документа се съдържат мерки, които да доведат до насърчаване на разделното събиране и рециклирането на пластмасови отпадъци, както и до ограничаване изхвърлянето на пластмасови отпадъци в околната среда и предотвратяване на навлизането на микропластмаси в морска среда. Поставен е акцент и върху производството и употребата на биоразградими и компостируеми пластмаси. 

От МОСВ посочват още, че мерките са от изключителна важност, защото целят повишаване на качеството на живот на гражданите чрез намаляване на замърсяването в околната среда. Те ще бъдат съпроводени и с конкретни предложения за стимулиране на инвестициите в иновативни решения и проекти. 

Българското председателство ще проведе заседания за дискусия на Работна група "Околна среда" в Съвета на ЕС по отделните точки от документа, информират още от екоминистерството.

В рамките на заседанията и обсъжданията на стратегията България, като председател, ще цели постигане на консенсус в позициите на държавите членки към оптимален баланс между необходимостта от намаляване на екологичния отпечатък на пластмасата, отчитайки икономическия, социален и здравен аспект на прилаганите мерки. Очаква се работа по формулирането и обсъждане на Заключения на Съвета по тази тема.

Според данни на МОСВ Блгария е сред първите държави членки, които още през 2011 г. въведоха ограничителни мерки за пластмасовите торбички чрез заплащане на продуктова такса за брой. Мерките дадоха резултат още преди приемането през 2015 г. на европейска директива за намаляване на потреблението на торбичките на ниво ЕС.

Употребата на найлонови торбички е намаляла с около 50%, обявиха в началото на миналата година от ековедомството.
Според социологическите проучвания на екоминистерството над 40% от потребителите в страната вече избягват да ползват този вид опаковки, като носят при пазаруване торби за многократна употреба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още