IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Петков: Еднократното изплащане на парите за втора пенсия трябва да бъде ограничено

Има риск осигурените да не мислят толкова за бъдещето, а за решаване на текущите потребности и да изчерпат ресурса наведнъж, каза министърът

17:46 | 17.01.18 г. 4
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Еднократното изплащане на събраните средства за втора пенсия или разсроченото им изплащане трябва да бъде ограничено. Това мнение изрази министърът на труда и социалната политика Бисер Петков пред журналисти след заседанието на парламентарната комисия по труд и социална политика.

Министърът коментира резултатите от дейността на работната група, която в широко представителство изработи проект на концепция за изплащане на втора пенсия и регламентиране на втория пенсионен стълб.

Министърът аргументира позицията си, като посочи, че винаги съществува форма на късогледство при хората, тоест да не мислят толкова за бъдещето, а за решаване на текущите потребности.

„Ако тази опция не бъде внимателно регулирана, съществува риск хората да изтеглят парите от натрупванията си във втория стълб, да ги похарчат за други цели и пенсионният им доход от държавното обществено осигуряване да не покрива техните нужди“, посочи Петков. 

Той напомни, че социалното законодателство вече от няколко години дава право на лицата, които се осигуряват в универсални и професионални пенсионни фондове, да направят промяна в избора си на осигуряване, като преминат в държавното обществено осигуряване. Това е обвързано с конкретен срок – до пет години преди навършване на пенсионната възраст на лицата.

„Именно затова е важно да има детайлно разписано законодателство, за да могат хората да правят информиран избор“, каза социалният министър.

Бисер Петков напомни, че с промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО) миналата година беше решен въпросът за това кога се придобива право на пенсия от универсален пенсионен фонд – вече се придобива при навършване на пенсионна възраст. Това е пенсия за старост и тя трябва да бъде обвързана само с фактора възраст, а не с осигурителен стаж и това бе подкрепено от работната група, каза той.

По думите му ще има хипотеза лицата да получават по-рано пенсията си от универсален пенсионен фонд от пенсията си от държавното обществено осигуряване, ако към момента на навършване на възраст не отговарят на условието за стаж. Тази промяна също е принципно подкрепена в работната група.

Бисер Петков заяви, че работната група е изпълнила задачата, предлагайки проект на концепция.

В момента проектът на концепцията е изпратен на институциите за становище и те вече пристигат в Министерството на труда и социалната политика, посочи министърът.

Той обясни, че на практика проектът продължава това, което и през 2016 година бе разработено като законодателни текстове и предвижда по-голямо разнообразие от пенсионни продукти. Дебатът сега се съсредоточава върху това дали трябва законодателят да определя към какъв пенсионен продукт да се насочва пенсионерът, или да се остави по-голяма свобода на избора на лицата какво за тях е най-желано.

Предстои детайлно разписване на механизма по изплащане на втората пенсия, заяви Петков и допълни, че КФН трябва да предостави механизма за изплащане на пенсионните продукти, гаранциите, които са предвидени.

Концептуалният модел е само първата стъпка, предстои разработване на законовите текстове.

Целта е до края на тази година да бъде приет законът, след което да се разработи подзаконовата нормативна база и към 2020 година законът да може да се прилага.

Осигурените лица да имат повече избор на възможности при втората пенсия и решението как тя да се изплаща да се взима от лицето. Това е общата позиция на бизнеса и синдикатите, заявена в концепцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 14 rate down comment 1
vzhekoff
преди 6 години
Поредният чиновник, който смята, че по-добре би се разпореждал с праите на хората от самите хора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
Mohave
преди 6 години
С първата и втората ще е така - чак с тритата и четвъртата може да ви се гласува половин доверие ! Ако бяхте толкова загрижени за хората да не си харчат парити за ненужни неща трябваше да забраните кредитирането - какъв е тоя двоен стандарт в загрижеността ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 8
majnata
преди 6 години
Бе те и в банките парите на са на банките , ама не може всеки да иде да си ги изтегли в края на месеца .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 0
redcretin
преди 6 години
Министърът изглежда забравя чия собственост са тези пари :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още