IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 2,9 млрд. лв. ще разполагат земеделски програми тази година

Кабинетът прие промени в текстове на Закона за подпомагане на земеделските производители

13:46 | 18.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

С общо 2,91 млрд. лева ще се финансират земеделски програми през 2018 г. Това прие Министерският съвет на днешното си заседание, съобщиха от правителствената информационна служба. С решението се утвърждават годишните разчети на сметката за средствата от Европейския съюз на Държавен фонд „Земеделие“ за тази година.

Планираните средства са за финансиране на директните плащания на площ, пазарните мерки, Програмата за развитие на селските райони и Програмата за морско дело и рибарство. От тях 2,63 млрд. лв. са за сметка на ЕС, а 276 млн. ще дойдат от националния бюджет. 

857,9 млн. лв. са предвидени за развитие на селските райони. Основно плащанията ще се насочени по мярка 4 „Инвестиции в материални активи”, мярка 6 „Развитие на стопанството и стопанската дейност“, мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони“ и мярка 19 ЛИДЕР.

По линия на директните плащания са заложени 319,8 млн. лв., които ще обхващат направленията агроекология и климат, биологично земеделие и Натура 2000, става ясно още от съобщението. 1,55 млрд. лв. са определени по схемата за единно плащане на площ, както и за обвързани с производството плащания за животни, плодове, зеленчуци и други. По Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. са разчетени 38,3 млн. лв. 145,2 млн. лв. са предвидени за пазарни мерки, включително и за Националната програма по пчеларство, схема „Училищен плод”, схема „Училищно мляко“, Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор, преструктуриране на лозовите масиви, промоционални програми, възстановявания при износ и други схеми.

С друго свое решение правителството одобри проект за изменения в Закона за подпомагане на земеделските производители. Промените прецизират текстове в норматива, които се отнасят до подаването на общо заявление за подпомагане.

С промените се гарантира по-голям достъп до предоставената обществена информация, като се предвижда заповедта на министъра на земеделието, храните и горите за одобряване на окончателния слой „Площи, допустими за подпомагане“ да бъде публикувана, освен на официалния сайт на Министерството на земеделието, храните и горите, и в „Държавен вестник“.

Правителството одобри и промени в Закона за Селскостопанската академия (ССА). Целта е да се постигне по-добра връзка на работата на ССА с бизнеса и потребителите на научно-приложни продукти. 

Корекциите предвиждат и представители на браншови организации да участват в Управителния съвет на ССА, както и в координационните съвети на центровете за изследвания и иновации. Разписан е специален ред за осъществяване на взаимодействие с бизнеса при изпълнение на научни и научно-приложни проекти.

Предложените изменения предвиждат и въвеждане на финансова самостоятелност при управлението на паричните средства, определяне на параметрите на изразходване на средствата, създаване на иновационни центрове и оптимизиране на структурата на Академията. Предвижда се значително увеличение на собствените приходи, с което ще се оптимизира и стабилизира научната, научно-приложната и експериментално-производствената дейности, както и ще се осигурят допълнителни работни места.

Според МС възможността да се получава възнаграждение, базирано на положения труд, ще доведе до по-висока активност на работещите в системата на Селскостопанската академия. Финансовата промяна предполага по-добра мотивация за работа на служителите и за създаване на качествен продукт.

Заложено е част от опитните станции, които са държавни предприятия, да станат структурни звена на институти, други, които са уникални по своята същност, да се превърнат в научни центрове, а тези, които се занимават основно със земеделие, да бъдат обединени в едно държавно предприятие чрез сливане. По този начин ще се повиши възможността им за участие в програми за модернизиране и развитие като демонстрационни и образователни структури на институтите, уточняват от правителствената информационна служба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още