IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон е най-скъпият град в Европа за наем на семейно жилище от среден клас

Цените на наемите в Източна Европа също растат

11:56 | 19.01.18 г. 1
<p>
	Жилищна сграда в лондонския квартал Ислингтън.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Жилищна сграда в лондонския квартал Ислингтън. Снимка: Архив Ройтерс

Лондон е най-скъпият град в Европа за наем на жилище от среден клас с три спални и е почти три пъти по-скъп от останалите британски градове, показва проучване на компанията ECA International, цитирано от онлайн изданието propertywire.com.

Наемът на подобно жилище в Лондон излиза 5 398 паунда (6120 евро) на месец спрямо 1 427 паунда (1600 евро) в други големи британски градове и с около 3 693 паунда (4200 евро) повече от средната месечна цена в Европа.

Цените на наемите в Дъблин също растат и градът влезе в топ десет на най-скъпите в Европа за първи път. Месечният наем там излиза 2 688 паунда (3050 евро), показва докладът за жилищното настаняване на ECA International.

Най-голямо повишение на наемите във Великобритания е регистрирано в Манчестър, Единбург и Глазгоу заради голямото търсене на имоти под наем. В Абърдийн забавянето в петролната и газовата индустрия е довело до спад от 16% на пазара на наеми.

Алек Смит, мениджър в отдела за жилищно настаняване на ECA International, обяснява, че макар цените на наемите в Лондон да остават най-високите в Европа, спадът на стойността на паунда стана причина Лондон да загуби една позиция в глобалната класация, като заема пето място, изпреварен от Порт Морсби в Папуа Нова Гвинея.

„В Лондон все още има голяма доза несигурност във финансовия сектор заради гласуването за Brexit. Остава да видим дали финансовите регулации в Ситито ще доведат до съществена промяна след Brexit”, допълни той.

„Промените в гербовия налог през 2016 г. накараха наемодателите да купуват трескаво имоти, което повиши предлагането на жилища под наем в луксозни квартали на Лондон. Засилената конкуренция сред собствениците на жилища допринесе за скромния спад на средния наем в британската столица, въпреки че той продължава да е най-високият в Европа“, каза още Смит.

Той посочи, че в последните десет години се забелязва значителен обрат в перспективите за пазара на наеми на жилища в Дъблин. „Световната финансова криза показа имотния балон в ирландската столица и наемите се повишаваха значително с всяка следваща година на възстановяване“, отбеляза Смит.

„Цената на наемите беше засегната и от повишеното предлагане от международни компании, преместващи служители, които искат да се възползват от ниската ставка на корпоративния данък в Ирландия“, допълни той.

Градовете в Източна Европа също отчитат рязко повишаване на цените на наемите с близо 2000 паунда (2270 евро), като Прага и Варшава се изкачват с десет места в класацията в сравнение с миналата година.

„Като цяло в последните години местните икономики в Прага, Варшава и сходни източноевропейски градове укрепнаха в сравнение с еврозоната. Международни компании се установяват там или разширяват дейността си в тези икономики, стимулирайки търсенето на качествени жилища“, обясни Смит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Vatman
преди 6 години
"Градовете в Източна Европа също отчитат рязко повишаване на цените на наемите с близо 2000 паунда (2270 евро), като Прага и Варшава се изкачват с десет места в класацията в сравнение с миналата година."От този параграф излиза, че миналата година са били 270 паунда, а тази са 2270... евала, браво!Папуа Нова Гвинея ис дъ бест!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още