IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сенатът в САЩ може да спъне закона, блокиращ спиране дейността на правителството

Въпреки че мерките бяха приети от Камарата на представителите, демократите в горната камара заплашиха да ги блокират

11:36 | 19.01.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Долната камара на американския Конгрес прие в четвъртък нови бюджетни мерки, за да избегне спиране на работата на американското правителство. Въпреки това опасността за американските власти все още не е избегната, тъй като демократите в Сената заплашиха да блокират проектозакона. Тяхната цел е по този начин да накарат републиканците и президента Доналд Тръмп да се постигне споразумение за съдбата на т. нар. „мечтатели“ - имигранти, доведени като деца в САЩ от своите родители, съобщава Bloomberg.

Вотът, който би приет с 230 срещу 197 гласа, бе осъществен само ден преди срокът на настоящото финансиране да изтече в петък през нощта. Ако обаче споразумението не влезе окончателно в сила дотогава, се предвижда частично преустановяване на работата на правителството. При предишни подобни случаи това е включвало затваряне на националните паркове, прекратяване на работата на някои държавни агенции и други. Възможно е близо 800 хил. федерални служители да бъдат принудени да излязат в отпуск. 

В случай че бъдат приети, законодателните мерки ще поддържат работата на правителството до 16 февруари, докогато трябва да бъде договорено ново дългосрочно споразумение.

За да влезе в сила, проектозаконът трябва да премине и през горната камара, където ще трябва да получи подкрепата на 60 сенатори. Това означава, че републиканците ще се нуждаят от над десет гласа на демократите, които разполагат с общо 51 гласа в Сената и вече заявиха, че имат необходимата подкрепа, за да спрат законопроекта.

В същото време най-малко трима републикански сенатори вече заявиха, че ще гласуват против.

Демократите настояват „мечтателите“ да получат защита срещу депортиране, каквато имаха в рамките на приетата от администрацията на Барак Обама програма, която Тръмп планира да прекрати на 5 март.

Последният случай на преустановяване на правителствената работа беше през 2013 г., когато републиканците неуспешно се опитаха да спрат финансирането за програмата за здравна грижа на Обама, известна като „Obamacare“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Иван Митев
преди 6 години
Сега САЩ пренебрегва вредното влияние от долара. С тази грешка, при достатъчно време стопанството на САЩ е с крах.Федералният резерв на САЩ не може да спаси от актуалните щети, защото е без необходимите права.Все още САЩ отлагат стопанския колапс чрез ползване на пари от нови заеми.Възможностите са: Първа: Без защита срещу вредното влияние от долара щетите се увеличават.Втора: Прилагането на защита срещу вредното влияние от долара.Тогава ще е прекратен водещият причинител за сегашните актуални щети в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още