IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов ще предложи на митниците да поръчат външен одит на системата си

В доклада на ДАНС за БАЦИС няма конкретни данни за извършени престъпления или за отклоняване в плащания на данъци, твърди финансовият министър

14:30 | 19.01.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Финансовият министър Владислав Горанов ще предложи на митниците да поръчат външен одит на акцизната си система.

„Понеже няма съвършена система, ще предложа на Агенция "Митници" да възложи външен одит на Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС), например от "Информационно обслужване", заяви в кулоарите на парламента Горанов, цитиран от БТА.

Според него в доклада на ДАНС за БАЦИС няма конкретни данни за извършени престъпления или за отклоняване в плащания на данъци.

Investor.bg припомня, че още в началото на седмицата от БСП заявиха, че настояват или докладите да се разсекретят, или да се проведе закрито заседание на парламента, на което да бъдат разгледани. Според червените има сериозни констатации на правоохранителните органи, че в системите на приходните агенции има пропуски и допускат заличаване на данни на акцизни стоки. Това е и една от причините за внесения вот на недоверие.

Според Горанов опозицията ще бъде разочарована, защото от доклада няма да излезе „нищо“. Той цитира данни за изпълнението на бюджета, според които в края на миналата година в хазната е имало с 6,5 млрд. лв. повече спрямо 2014 г.

Източник: Министерство на финансите

„Борбата с контрабандата трябва да е всеки ден. Но постъпленията в бюджета растат като дял от БВП и от около 27 на сто данъчни приходи (като дял от БВП за 2014 г.), през 2017 г. те са около 29,5% като дял от брутния вътрешен продукт на страната“, посочи още Горанов.

Според него докладът на ДАНС е анализ на системата като функционалност и потенциални рискове, които трябва да бъдат отстранени и които отдавна са отстранени. Самият той недоумява защо трябва да бъде секретен и няма никакви притеснения от написаното в него.

Пред журналистите Владислав Горанов уточни още, че отчетените слабости са „чисто технологични“, имало около девет препоръки, свързани със сигурността на системата и потенциалната възможност тя да бъде злонамерено манипулирана отвън.

Министърът уточни още, че поисканата проверка е по инициатива на Агенция "Митници", което опозицията спестявала.
„Мога да върна назад, когато такава система за контрол не съществуваше, как се е осъществявал контролът върху движението на акцизни стоки. БАЦИС е създадена при първия мандат на ГЕРБ, монтирани са измервателните уреди, а самата система е изключително сложна с 22 отделни модула“, обясни финансовият министър.

Горанов посъветва да не се търси интрига в доклада на ДАНС, той е изготвен до българското правителство от българска служба, подчинена на премиера.  

В понеделник предстои извънредно съвместно заседание на вътрешната и бюджетната комисии, на което докладът на ДАНС и функционалността на системата ще бъдат обсъдени, става ясно от сайта на парламента. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
крас
преди 6 години
Нима Горанов не знае, че АГЕНЦИЯ МИТНИЦИ използва средства за електронна обработка на данни на Генерална дирекция Данъчно облагане и митнически съюз (DG TAXUD) ??ВЛЕЗТЕ В САЙТА НА ТАЗИ ГД "Данъчно облагане и митнически съюз (DG TAXUD) чиито офис и УПРАВЛЕНИЕ Е В БРЮКСЕЛ и тогава ще разберете не само кой е този който ни е наложил тази ЕЛЕКТРОНН СИСТЕМА, но и кой МОЖЕ ДА Я МАНИПУЛИРА!!МАРИЯ ГАБРИЕЛ Е ОТЛИЧНО ЗАПОЗНАТА С ВЪПРОСНИЯ ПРОБЛЕМ при който вместо в БЮДЖЕТА НА ДЪРЖАВАТА , събраните БЪЛГАРСКИ мита , такси и акцизи влизат в касата на един управленски органа на ЕС за какъвто се приема въпросната ГД Данъчно облагане и митнически съюз (DG TAXUD) !!Що за държава сме когато не можем да съберем митата и акцизите , а предоставяме това право било то на английската Краун Ейджънтс, било то на тези ЕВРОПЕЙСКИ БЮРОКРАТИ ОТ ГД Данъчно облагане и митнически съюз (DG TAXUD) !!Вече съм убеден, че сме КОЛОНИЯ , а не НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА!! НЕ МИ ПОБИРА ГЛАВАТА КАК МОЖЕ ДА БЪДЕМ УПРАВЛЯВАНИ ОТ ТАКИВА НЕДОРАЗУМЕНИЯ, КОИТО ДОРИ НЕ МОГАТ ЕДНИ МИТА И АКЦИЗИ ДА СЪБЕРАТ. Къде е и онзи "специалист" РЕВИЗОРО да ни поднесе поредното представление и обясни случилото се с МИЛАТА НИ РОДИНА?!НИЩО НЕ ОСТАНА ОТ НЕЯ!ВСИЧКИ Я НАПУСНАХА !НА КОГО МУ ПУКА ЗА ОБЕЗЛЮДЯВАНЕТО И ИЗЧЕЗВАНЕТО НА НАЦИЯТА - на КОЛОНИАЛИСТИТЕ от ЕС , на Меркел или на Юнкер?!Изобщо не им дреме за нас!Случващото се показва, че те ни възприемат като едни нископрофилни южноафриканци, които не са в състояние да подредят държавата си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Perun
преди 6 години
Защо външен? Цяло огромно Министерство на Финансите си имаме, отделно и Сметна Палата си имаме, и да нямаме ресурс за един свестен одит ли?Нямаме ли поне няколко експерта в тези институции?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още