IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво щеше да се случи с акциите, ако президент беше Хилъри Клинтън?

Според анализатор Тръмп създава дългосрочни рискове срещу краткосрочни печалби

12:34 | 21.01.18 г. 4
<p>
	Хилъри Клинтън, бивш кандидат за президент на САЩ. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Хилъри Клинтън, бивш кандидат за президент на САЩ. Снимка: Архив Ройтерс

Какво щеше да се случи, ако Хилъри Клинтън беше спечелила президентските избори? Този въпрос задава The Wall Street Journal в свой анализ. Една година след встъпването в длъжност на Доналд Тръмп демократите са по-разстроени от преди, но инвеститорите не толкова. И така, възниква въпросът какво щеше да се случи на пазарите, ако Клинтън, а не Тръмп, стоеше зад президентския Twitter акаунт.  

Някои неща са ясни. Нямаше да има значително намаляване на корпоративните данъци. Доверието на бизнеса за по-малко бюрокрация нямаше да е на най-високото си ниво от първия мандат на Роналд Рейгън като президент. Освен това банките се радват на облекчаване на регулациите. И със сигурност щеше да има по-малко страстна риторика от Белия дом.

Проучване на Quinnipiac University показва, че 65% от републиканците категорично одобряват поведението на Тръмп като президент, докато 85% от демократите не го одобряват. Но тези факти се виждат и с просто око. Пазарът определено харесва това, което прави Тръмп.

Със сигурност Клинтън не би се фокусирала върху намаляването на данъците и облекчаването на регулациите. Намаляването на данъците за бизнеса ще увеличи печалбите им с около една десета, подкрепяйки цените на акциите и увеличавайки възвръщаемостта от инвестиции в САЩ. Трудно може да се определи какво се печели от намаляване на регулациите, но определено това е вид облекчение най-вече за малкия бизнес и банките.

От изборите до малко след средата на януари тази година индексите Russell 2000, който е барометър за развитието на малките компании в САЩ, и S&P 500 са добавили двуцифрен процент към стойността си.

Възниква въпросът и дали инфлацията и основните лихви биха били ниски и при президент на демократите. Възможно е, пише The Wall Street Journal. Изборът на Тръмп ентусиазира изпълнителните директори и собствениците на малък бизнес, като определено има връзка между техния оптимизъм и наемането на повече персонал и трупането на по-големи капиталови разходи. От друга страна, има подобно икономическо възстановяване и в други държави. Така че вероятно САЩ биха се възползвали по същия начин от глобалния растеж и при управлението на Хилари Клинтън.

„По отношение на това, което се случва, не съм сигурен, че икономиката би била по-различна при Клинтън. Възстановяването в останалата част на света така или иначе е факт“, коментира Жан Лойъс, старши съветник в инвестиционната банка J.P. Morgan.

Технологичният сектор обаче внася известно объркване в ситуацията. Силициевата долина наля пари в кампанията на Клинтън, като за технологичните компании вече има ниски данъчни ставки, така че те не печелят от сегашната данъчна реформа. Напротив, дори ще бъдат засегнати от затягането на режима за наемане на чуждестранните работници, след като Тръмп подписа указа за това още през пролетта на миналата година. И все пак, технологичните акции са около 50% над стойността им от избора на Тръмп за президент. Сигурно щяха да са и още по-добре, ако в Белия дом беше техният любим кандидат.

Какво обаче ще се случи в бъдеще? Винсент Мортиер, заместник-главен инвестиционен директор във френската компания Amundi изразява притеснението си, че Тръмп създава дългосрочни рискове срещу краткосрочни печалби. Според него намаляването на данъците оказва благоприятен ефект върху акциите, но може да увеличи неравенството и дори да изложи на риск бъдещата политическа стабилност. Освен това не е ясно и до какво ще доведат решенията на Тръмп по отношение на климата и международната търговия.

Със сигурност ако САЩ се управляваше от Клинтън, нямаше да има намаляване на данъците и разхлабване на регулациите, както и вероятно щеше да има по-малки печалби за инвеститорите от капиталовите пазари. Но би било грешно да се отдава голямо признание на Тръмп за по-бързото развитие на икономиката през миналата година, както и е твърде рано да се каже дали политиките му ще осигурят траен растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
За три години , дано размисли Всевишният и да я привика на отчет .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Ами нараснала вероятност от война при управлението на Хилъри как щеше да се отрази на акциите и пазарите, а?Г***вете дори война ще предизвикат само и само за да продължат силово налагане на културната си експанзия във всички държави и култури по света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Sakamano
преди 6 години
Още 3 години и ще разберем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Украинските акции силно щеха да подскочат ... при една война с Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още