IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на милиардерите по света расте, а с това и глобалното неравенство

Годишният доклад на Oxfam разкрива, че броят на милиардерите се е увеличавал с по един човек на всеки два дни между март 2016 и март 2017 г.

10:45 | 22.01.18 г. 17
<p>
	Мумбай, Индия. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Мумбай, Индия. Снимка: Архив Ройтерс

Четири от всеки пет долара богатство, генерирано през 2017 г., е отишло в джобовете на най-богатия 1% от населението, а най-бедната половина от човечеството не е получила нищо, сочи нов доклад на неправителствената организация Oxfam, публикуван в понеделник.

Докато глобалните политически и бизнес лидери се събират тази седмица на годишната среща на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, докладът на организацията подчертава глобалната система, която възнаграждава супербогатите и пренебрегва бедните, коментира Ройтерс.

Според доклада 3,7 млрд. души, които представляват най-бедната половина на света, не са увеличили благосъстоянието си пред 2017 г., а 82% от богатството, генерирано миналата година, е отишло към най-богатия 1% от глобалното население.

„Това разкрива как икономиките ни възнаграждават богатите вместо усърдната работа на милиони хора“, казва Уини Банима, изпълнителен директор на Oxfam, за Reuters Television.

“Малцината на върха стават все по-богати и по-богати, а милионите на дъното са в капана на твърде ниските възнаграждения“, заяви тя.

Банима посочи „избягването на данъци“ като основна причина за глобалното неравенство и призова лидерите да се преборят с данъчните убежища и да насочат средства за образование, здравеопазване и работни места за младите хора.

Банима разкритикува най-вече американския президент Доналд Тръмп, който ще присъства на Световния икономически форум, за създаването на „кабинет от милиардери“ и приемането на данъчно законодателство, от което според нея печелят супербогатите, а не обикновените американци.

Годишният доклад на Oxfam разкрива, че броят на милиардерите се е увеличавал с по един човек на всеки два дни между март 2016 и март 2017 г., като сега броят им достига 2943 милиардери, а в САЩ тримата най-богати хора притежават същото богатство като най-бедната половина на населението.

Според Oxfam жените работници са били най-засегнати от глобалното неравенство, тъй като постоянно печелят по-малко от мъжете и обикновено имат по-нископлатени и по-несигурни позиции.

Според предишни оценки на Световния икономически форум ще минат 217 години, докато жените започнат да печелят колкото мъжете и да станат също толкова силно представени в работната сила.

Според класацията за най-богатите хора в света за 2017 г. на Forbes първите пет места се заемат от мъже – Бил Гейтс, Уорън Бъфет, Джеф Безос, Амансио Ортега и Марк Зукърбърг.

„Икономическият модел изобщо не работи“, казва съавторът на доклада Ининьо Масиас Аймар за Thomson Reuters Foundation. “Начинът, по който това богатство се разпределя, наистина ни тревожи, то е фокусирано в по-малко ръце“.

Oxfam призова всички работници да получават минимална заплата, да се елиминира разликата в заплащането между жените и мъжете и да се наложат по-строги правила за преодоляване на избягването на данъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 4 rate down comment 1
red6
преди 6 години
Aбе чомпек, вместо тоя 1% да крие данъци като изоглавен, трябва да плаща по-висок относителен дял, спрямо печалбите си. Никой не ти говори какво били "изплюскали" Нигерийците. А и да - само да те светна, някои от тях под "изплюскали" може да разбираш, че са яли нещо, вместо да изпукат от глад. Много ми е интересно толкова ли ти е *** мисълта - да се взема от богати, за да може бедните да "плюскат"?! Ами ако под "плюскане" се окаже, че тия пари на последния един процент отидат за инфраструктура, болници, училища... и т.н. обществени блага, това пак ли е "плюскане"? А или викаш, вместо за болници е по-добре за някой хеджър да си купи 3то ферари?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 1
Тава е
преди 6 години
"Броят на милиардерите по света расте, а с това и глобалното неравенство" Или просто казано броят на кандидат затворниците расе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 6 години
Последния ти коментар незнам кво общо има с обратните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 6 години
Имало е разбира се, александър велики е бил.... парада е най голямата им грешка. :)... така и не разбрах как стават повече като не се възпроизвеждат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 3
comet
преди 6 години
Или за армията живеещи самодоволно на социалки или работещи възрастни без деца ... (последен коментар).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 4
comet
преди 6 години
Гейовете и невъзпроизвеждащите се увеличават като процент, ти допреди 20 години да си бил чувал за паради на гейове и лесбийки, за министрър председатели/ки такива, за посланници дефилиращи по парадите, за законодателство в посока правата им и т.н. ... .ПП: Не ми се спори, исках само да каже че насочвате вината не накъдето е първопричината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 6 години
Аз отдавна съм казал решениети кво е.... бягат ли насам, бягат. Значи искат да живеят като нас, нали? Следователно кие имаме право да им наложим нашия начин на живот, ако ще и насилствено! Точка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 6 години
Ето че като почна да мислиш и спре с расизма, пична и да виждаш проблема.... и не се засягам, само се дразня че измествате проблема, и го обяснявате само с раста... няма раси и етноси по света, от биологична гледна точка сме еднакви и това е научен и доказан факт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 6 години
Ти па удари другата крайност, кажи ми как се увеличават, като не се размнижават?.... тоя форум вече удря у земята топспорт?!... а така добрв почна изказването ти със системата, където според мен си прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
ratten
преди 6 години
да и в средновековието е било така.но вече не е.айде сега ти се замисли и не се засягай на етническа основа.излязъл ли е някой от средните векове и останал ли е някой там?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още