IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на милиардерите по света расте, а с това и глобалното неравенство

Годишният доклад на Oxfam разкрива, че броят на милиардерите се е увеличавал с по един човек на всеки два дни между март 2016 и март 2017 г.

10:45 | 22.01.18 г. 17
<p>
	Мумбай, Индия. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Мумбай, Индия. Снимка: Архив Ройтерс

Четири от всеки пет долара богатство, генерирано през 2017 г., е отишло в джобовете на най-богатия 1% от населението, а най-бедната половина от човечеството не е получила нищо, сочи нов доклад на неправителствената организация Oxfam, публикуван в понеделник.

Докато глобалните политически и бизнес лидери се събират тази седмица на годишната среща на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, докладът на организацията подчертава глобалната система, която възнаграждава супербогатите и пренебрегва бедните, коментира Ройтерс.

Според доклада 3,7 млрд. души, които представляват най-бедната половина на света, не са увеличили благосъстоянието си пред 2017 г., а 82% от богатството, генерирано миналата година, е отишло към най-богатия 1% от глобалното население.

„Това разкрива как икономиките ни възнаграждават богатите вместо усърдната работа на милиони хора“, казва Уини Банима, изпълнителен директор на Oxfam, за Reuters Television.

“Малцината на върха стават все по-богати и по-богати, а милионите на дъното са в капана на твърде ниските възнаграждения“, заяви тя.

Банима посочи „избягването на данъци“ като основна причина за глобалното неравенство и призова лидерите да се преборят с данъчните убежища и да насочат средства за образование, здравеопазване и работни места за младите хора.

Банима разкритикува най-вече американския президент Доналд Тръмп, който ще присъства на Световния икономически форум, за създаването на „кабинет от милиардери“ и приемането на данъчно законодателство, от което според нея печелят супербогатите, а не обикновените американци.

Годишният доклад на Oxfam разкрива, че броят на милиардерите се е увеличавал с по един човек на всеки два дни между март 2016 и март 2017 г., като сега броят им достига 2943 милиардери, а в САЩ тримата най-богати хора притежават същото богатство като най-бедната половина на населението.

Според Oxfam жените работници са били най-засегнати от глобалното неравенство, тъй като постоянно печелят по-малко от мъжете и обикновено имат по-нископлатени и по-несигурни позиции.

Според предишни оценки на Световния икономически форум ще минат 217 години, докато жените започнат да печелят колкото мъжете и да станат също толкова силно представени в работната сила.

Според класацията за най-богатите хора в света за 2017 г. на Forbes първите пет места се заемат от мъже – Бил Гейтс, Уорън Бъфет, Джеф Безос, Амансио Ортега и Марк Зукърбърг.

„Икономическият модел изобщо не работи“, казва съавторът на доклада Ининьо Масиас Аймар за Thomson Reuters Foundation. “Начинът, по който това богатство се разпределя, наистина ни тревожи, то е фокусирано в по-малко ръце“.

Oxfam призова всички работници да получават минимална заплата, да се елиминира разликата в заплащането между жените и мъжете и да се наложат по-строги правила за преодоляване на избягването на данъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 4
comet
преди 6 години
Кой е виновният, тези които нараждат 10-12 или системата която им подсигурява подобна възможност (и ония контролиращите системата)? И ако е системата, защо ония които с две заплати отглеждат 2-3 (че и по-малко) избират да продължават да работят за системата? И не наблюдаваме ли тенденцията %та и на първите и %та на вторите да намалява, а на гейовете и на невъзпроизвеждащите се да се увеличава (и какво ще постигне системата с това жените да са мъже а мъжете да са жени: децата ще са повече и по-свободни, или по-малко и по-зависими от системата)! :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 3
khao
преди 6 години
Не ми се занимава и с твоите глупости, но само ше ти кажа че пра-дядо ми е имал 6, без да е има нито заплата, нито пенция преди 100 години. ... ае анализирай как така първата част от изказването ти противоречи на втората? .... и на импа нещата са точно расизъм породен от личните му комплекси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 5
ratten
преди 6 години
не е точно расизъм.но е факт, че повечето раси, различни от европейската / но тази преди 30-40 години/ се размножават неконтролируемо.защо белия човек знае, че с 2 заплати може да отгледа нормално 2-3 децаа други дори без никакви трудови доходи искат да народят 10-12?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 13
khao
преди 6 години
Тия не трябва ли - ако искат да се доближат към по-богатата половина - повече да работят и по-малко да се чифтoсват-----Е тоя съвет трябваше нкой да го даде на баща ти, преди да сътвори такова комплексирано животно като теб.... бтв, расизма е признак на комолексарщина, от мен да го знаеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 9
Императорът
преди 6 години
Добре де: нали двамата най-богати на света - Гейтс и чичо Уорън - дадоха преди не много отдавна 100 МБ за бедна Нeгрия? За колко време чepните хора опукаха тия пари и с какво това промени животът им?Та - питам измислителите на статията: ако най-богатите 20 човека на света си дарят ВСИЧКИТЕ пари на тия 3 700 000 000 души - за колко време те ще ги изядат и после пак ще ревнат, че са бедни и гладни?А нима не е факт, че точно най-бедните държави имат най-висок естествен прираст? Тия не трябва ли - ако искат да се доближат към по-богатата половина - повече да работят и по-малко да се чифтoсват? Огромното мнозинство МОГАТ да имат приличен жизнен стандарт - не е нужно да са ного богати (защото дали ще имаш 100 КБ или 1 МБ доларченца в края на краищата е горе-долу все тая), но да живеят човешки... само че - ако живеят в мизерство, вината често пъти е основно тяхна !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Виктория , с червено ше се вижда още по добре ... : ))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 4
khao
преди 6 години
Статията беше интересна, докато отново не намесихте сексизъм и феминиски-фундаментализъм в нея.... вече се съмнявам в достоверноста и.... аман от дискриминация към мъжете! !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още