IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Говорител на ЕК прогнозира създаване на "Бенелюкс на Балканите"

Маргаритис Схинас смята, че няма обективни причини България и Румъния да не бъдат част от Шенген

11:06 | 22.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Няма обективни причини България и Румъния да не бъдат част от Шенгенското пространство, заяви пред БНР говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас.

Той подчерта, че по време на своето европредседателство България трябва да разсее съмненията сред някои държави от Европейския съюз за приемането ѝ в  Шенген.

“Обзалагам  се като човек, който познава региона, че много скоро, когато България и Румъния станат част от Шенген, цялото това пространство от река Дунав до Бяло море и от Черно море до Халкидическият полуостров, ще бъде едно  пространство, една територия. Това ще бъде “Бенелюкс на Балканите” и тогава ще видите това до какво ще доведе по отношение на взаимната зависимост на валутната обмяна и икономическата активност. Това е само началото”, прогнозира говорителят на ЕК.

По повод на кандидатурата на България за еврозоната и готовността на страната ни за членство в Еврогрупата, Схинас е на мнение, че „няма начин да бъде направен политически жест”.

“Членството в еврозоната е територия, която е много добре нормативно очертана, има много специфични  критерии за това. Прави се задълбочен преглед от страна не само на ЕК, но и от Европейската централна банка. Това е процес, който е много задълбочен и детайлен и няма място за политика. В миналото както Гърция, така и други страни, успяха да минат през вратичките на системата, защото Eвропейската статистическа система не беше с състояние да се увери сама в данните за държавите членки, а по-скоро беше нещо като нотариус - пишеше числата, които държавите ѝ даваха. Сега има нови правила за водене на статистика. Не е истина, ако някой каже, че това е начин да бъде направен политически подарък на страна кандидатка за еврото. Първата истина е, че България ще бъде оценявана по правилата. Втората е, че икономическото представяне на България е изненадващо добро, категоричен е говорителят на ЕК. – Тези, които твърдят, че България би била риск, не са запознати с това какво постига българската икономика от гледна точка на инфлацията и дълга."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още