IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В очакване на политически решения азиатските пазари не намериха единна посока

Борсата в Хонконг добави близо 10% към стойността на основния си индекс само за месец

11:21 | 22.01.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатски фондови пазари не намериха единна посока в първия ден от седмицата, докато инвеститорите чакат развитието по казуса с финансирането на щатското правителство, чиято работа остава парализирана вече трети ден. Очаква се в 19 часа вечерта българско време предложението за продължаване на временното финансиране на правителството да бъде отново подложено на гласуване.

Японският индекс на сините чипове Nikkei 225 приключи сесията с минимална промяна на положителна територия с 0,03% до 23 816,33 пункта. Акциите на автомобилопроизводителите се движеха в различни посоки, като тези на Toyota поевтиняха с 0,78%, а на Mitsubishi Motors поскъпнаха с 1,74%.

Ценните книжа на повечето представители на технологичния сектор отчетоха ръст в цената си, като при Sony  и SoftBank Group придвижването в посока нагоре беше съответно с 1,09% и 0,95%. 

Акциите на Toshiba поскъпнаха с 4,35% след новината, че японският концерн разглежда възможността за първично публично предлагане (IPO) на своя бизнес с чипове за памет, ако договорената продажба за 18 млрд. долара на консорциум, ръководен от Bain Capital, не успее да получи одобрение от антитръстовите органи до края на март.

В Хонконг основният индекс Hang Seng напредна с 0,48% до 32 410,03 пункта, като по този начин записа общо повишение за последния месец от 9,5%.

Позитивно настроение беше завладяло инвеститорите и в континенталната част на Китай – Shanghai Composite се повиши с 0,39% до 3501,36 пункта. 

Междувременно в Южна Корея показателят Kospi се понижи с 0,72% и затвори на ниво от 2 502,11 пункта, като най-голям принос за негативния резултат имаше загубата от 2,19% от стойността на книжата на Samsung Electronics. Технологичните акции се търгуваха смесено и при SK Hynix  беше отчетен спад от 3%, а при LG Display – повишение от 0,99%.

На фондовата борса в Австралия местният измерител S&P/ASX 200 загуби преднината, натрупана в началото на търговията, и се понижи с 0,23% до 5 991,9 пункта. Представителите на финансовия сектор бяха сред основните на отрицателна територия.

Във фокуса на инвеститорите през седмицата ще са новините от Европейската и Японската централни банки, като интерес ще предизвика и икономическият форум в Давос. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още